Verbeelding Bookchallenge 2016 (+bonus): gelezen in Januari, Februari, Maart

Het eerste kwartaal van 2016 zit er op en ik heb maar liefst 9 boeken gelezen. Ik ben stiekem wel een beetje trots op mezelf. En ik kon hiervoor maar liefst 22 puntjes afstrepen! *trots* Eén boek paste niet in de challenges.

Verbeelding Bookchallenge 2016

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt: Hugo Claus, Het verdriet van België. Hierin ben ik nu bezig en het is zelfs meer dan 700 pagina’s *strever*, het is geen eenvoudig boek dus volgend kwartaal lees ik hoogstwaarschijnlijk één boek. Ik moet mijn status trage lezer toch in ere houden.
 2. Een horror boek
 3. Een detective
 4. Een klassieker: Hugo Claus, Het verdriet van België. Dat lijkt me zonder twijfel een klassieker.
 5. Een humoristisch boek: hier kan ik eigenlijk al een boek invullen maar ik laat deze nog even open
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails): Marcella Baete & Diane Broeckhoven, Voor altijd de jouwe. Dit was een zeer confronterend verhaal, iemand die voor haar geliefde naar het buitenland verhuis maar alleen terugkeert. *slik* Ik heb de clue niet verklapt hoor. Ik herkende mezelf wel sterk in de ene e-mailschrijfster.
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie): Erik Vlaminck, Quatertemperdagen. Eigenlijk twijfel ik of dit wel zijn debuut is, het is wel zijn eerste roman. Maar niet zijn eerste boek. Misschien vul ik hier nog een andere boek.
 8. Een boek waarin familie centraal staat: Erik Vlaminck, Quatertemperdagen. In dit boek schrijft hij over zijn grootouders. Het is eigenlijk een reeks over zijn familie, ik las ook het tweede deel Wolven Huilen.
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat
 10. Een boek waarin de dood centraal staat:  Erik Vlaminck, Miranda van Frituur Miranda. Hierin wordt de dood/begrafenis van een foorkramer besproken. Schrijnend en hilarisch tegelijk, dat vind ik tot nu toe typerend voor al zijn boeken. *fan*
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes): JK Rowling, Harry Potter & de geheime kamer. Ik lees deze boeken eigenlijk graag ter ontspanning maar toch merk ik dat ik op de trein niet wil dat mensen zien dat ik deze boeken lees. Ik lees liever literatuur. Misschien daardoor.
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Hiromi Kawakami, de tas van leraar. Ik vond het best wel een fijn boek, er gebeurde niet zoveel in maar toch was het een boek waarbij je nieuwsgierig bent hoe het gaat aflopen.
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is: Leen Van Hulst, Melk & Sneeuw. Dit was een graphic novel die ik gelezen heb. Het las dus heel vlot en het was mijn eerste graphic novel ooit.
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is: JK Rowling, Harry Potter en de geheime kamer. Als ik me niet vergis is Harry Potter in dit boek 12. Ja? Anders moet ik het boek weer ontstrepen.
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…):
  Erik Vlaminck, Suikerspin. Het gaat over 3 generaties foorkramers, er wordt gedurende het hele boek versprongen van ene generatie naar de andere. Alweer schrijnend en hilarisch tegelijk.
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

De Boekenbingo van Iedereen Leest.

1. Een boek van een nog levende, Vlaamse auteur: Erik Vlaminck, Quatertemperdagen.
2. Een boek waarin het sneeuwt: Leen Van Hulst, Melk en sneeuw. Het gaat over een studente die naar Finland gaat en het sneeuwt daar op dat moment.
3. Een detective
4. Een boek met minder dan pagina’s: Erik Vlaminck, Miranda van frituur Miranda.
5. Een debuut: Erik Vlaminck, Quatertemperdagen
6. Een roman geschreven door een vrouw:  Hiromi Kawakami, de tas van de leraar. Eigenlijk lees ik niet zo graag romans die door een vrouw geschreven zijn, vraag me niet waarom.
7. Een non-fictieboek over de actualiteit
8. Een boek geschreven door iemand uit of zich afspelend in Afrika
9. Een prentenboek van een Vlaamse illustrator: Leen van Hulst, Melk en sneeuw.
10. Een vertaald boek dat niet uit het Engels vertaald werd: Marcella Baete en Diane Broeckhoven, voor altijd de jouwe
11. Een boek uit de literaire canon (zie www.literairecanon.be): Hugo Claus, het verdriet van België. Hopelijk houd ik het ook vol om het uit te lezen want met dit boek kan ik veel puntjes afstrepen. Maar het is niet evident om het vol te houden.
12. Een boek met een titel die slechts uit één woord bestaat:  Erik Vlaminck, Quatertemperdagen
13. Een boek met een niet-menselijke hoofdpersoon
14. Een boek van Roald Dahl (want is het Roald Dahl-jaar!)
15. Een boek van een auteur uit het voormalige Oostblok
16. Een boek met een lelijke kaft
17. Een boek van een Nobelprijswinnaar
18. Een verfilmd boek waarvan je de film nog niet hebt gezien: JK Rowling, Harry Potter en de geheime kamer. Ik had enkel nog maar de eerste film gezien van Harry Potter. En nu dus ook het tweede boek gelezen en dan naar de film gekeken.
19. Een graphic novel: Leen Van Hulst, Melk en sneeuw
20. Een boek dat al lang ongelezen in je kast staat
21. Een poëziebundel: Bart Moeyaert, Gedichten voor gelukkige mensen. Eigenlijk snap ik niet zoveel van poëzie. Ik lees het daardoor ook niet graag.
22. Een boek met een blauwe cover: Hiromi Kawakami, De tas van de leraar. De cover is een foto maar het is overwegend blauw. Dus deze laat ik hiervoor meetellen.
23. Een kortverhalenbundel
24. Een jeugdboek: JK Rowling, Harry Potter en de geheime kamer. Alhoewel het vaak door volwassenen gelezen wordt, is het an sich een jeugdboek. Toch?
25. Een boek dat in 2016 verschijnt
Tips zijn welkom 🙂 Vooral voor het boek dat zich afspeelt in de dichtsbijzijnde stad, Oudenaarde in mijn geval.

18 gedachten over “Verbeelding Bookchallenge 2016 (+bonus): gelezen in Januari, Februari, Maart

 1. fiekefatjerietjes

  Wow, zo veel puntjes al afgestreept!
  ‘Het verdriet van België’ staat hier ook in m’n kast, dat is een boek van mijn man. Maar het lijkt me zo’n zware kost…
  Die graphic novel zet ik op m’n lijstje!
  De puntjes van de boekenbingo zijn ook wel leuke!
  Voor een boek dat zich in de dichtstbijzijnde stad afspeelt had ik zelf gedacht om dat eens in de plaatselijke bib te gaan vragen. Als zij het niet weten…

  Geliked door 1 persoon

 2. Lien

  Grappig, je schrijft dat je eigenlijk niet zo graag romans leest die geschreven zijn door een vrouw en vraag je niet waarom. Ik lees eigenlijk niet graag boeken die geschreven zijn door een man en vraag mij niet waarom! (Ik koop ze niet, ik lees ze niet en ik lees zelfs geen reviews) Eerlijk, 1% is misschien uitzondering. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Le petit requin

  Goed bezig!
  Het verdriet van België wil ik ook wel ooit lezen, maar sinds ik startte in De verwondering en dat na drie pagina’s ontmoedigd aan de kant legde (zooo moeilijk leesbaar), heb ik precies weinig goesting in boeken van Claus. Nu ja, misschien moet ik het nog eens een kans geven, toen ik het probeerde was het half “van moeten” (voor vak Letterkunde) en lezen onder druk helpt natuurlijk niet.

  Voor altijd de jouwe lijkt mij wel de moeite en je hebt mij nog meer overtuigd om eens een boek van Erik Vlaminck te kopen of uit te lenen!

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Omtrent deedee heb ik ook gelezen van Claus en vond dat ook moeilijk boek. Ik ben redelijk mee nu met het boek.
   Welke studie volgde je?
   Ik vind hem echt goed, vooral suikerspin vond ik goed.

   Like

   1. Le petit requin

    Dat geeft wel wat moed, dat je ondanks een moeilijk boek toch aan Het verdriet van België begon 🙂

    Ik heb als werkstudent (gecombineerd met mijn stage architectuur) geprobeerd om een master Taal- en Letterkunde Frans te doen, maar uiteindelijk heb ik die studie nooit afgewerkt: ’t was wat teveel allemaal en door onze verhuis was het dan uiteindelijk al helemaal niet meer doenbaar. Maar ik heb er wel o.a. een gigalijst “te lezen klassiekers” aan overgehouden 😉

    Geliked door 1 persoon

   2. loesjezaakjes Berichtauteur

    Ik was dat boek omtrent deedee eigenlijk vergeten tot ik het ergens zag! Toen viel m’n euro 🙂
    Dat klinkt inderdaad wel zwaar om te combineren! Wel fijn dat je er iets aan overgehouden hebt 🙂

    Geliked door 1 persoon

 4. gerhildemaakt

  Amai, leuk dat het zo goed gaat! Voor een boek dat verschijnt in 2016: Het smelt van Lize Spit. Ik heb die hier al klaarliggen om te lezen. Daarmee kan je ook met zekerheid dat debuut afvinken (al telt eerste roman wat mij betreft ook).

  Geliked door 1 persoon

 5. Hilde

  De tas van de leraar las ik een hele tijd terug ook en ik vind dat een bijzonder boek. Graphic novel is een genre dat ik nooit eerder las, dus bij deze onthoud ik jouw tip ;-). En Diane Broeckhoven, ja die lees ik ook heel graag. Mooi lijstje dat je weer hebt kunnen afvinken (en jij doet dan nog mee aan twee challenges), knap hoor!

  Geliked door 1 persoon

 6. resaarcle

  13. Hitchhiker’s guide to the galaxy! Hoofdpersonage is een alien. Heel erg mee gelachen. En voor 16 en 18 kan je Herinnering aan mijn droeve hoeren lezen. Volgens mij was Marquez 80 toen hij dat schreef.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s