Uitgelezen in oktober 2020

Elk jaar doe ik mee aan de Verbeelding Book Challenge. Ook dit jaar doe ik terug mee, maar ik probeer toch zoveel mogelijk te lezen wat ik wil en dan zie ik wel hoe ik hoever ik spring.

Oktober lijkt precies zo ver weg en is voorbij gevlogen. Gelukkig heb ik ook een aantal boeken kunnen lezen!

Woesten – Kris Van Steenberge
In het dorp Woesten treedt Elisabeth, dochter van de smid, in het huwelijk met de jonge arts Guillaume Duponselle. Maar er rust geen zegen op hun verbintenis. Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven, tegen alle verwachtingen in. Omdat zijn verschijning zijn vader en de dorpelingen doet huiveren, gaat het jongetje gesluierd door het leven.

Een typisch Vlaams boek en daar hou ik van zo nu en dan. Het is wel vaak met ‘ge’ maar gezien het zich afspeelt in het begin van de 20ste eeuw vind ik dat eigenlijk passend bij de volkse sfeer.
Het verhaal is goed opgebouwd en ieder deel is verteld vanuit een ander standpunt wat het boeiend maakt en je ook beter kan inleven in de personages en het niet zo zwart/wit gaat zien.

Ook vond ik het zeer goed geschreven. Het enige puntje van kritiek is dat het een tikkeltje voorspelbaar is.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: 21. Een boek waarin een tweeling een belangrijke rol speelt. 

1q84 – boek één: april-juni – Haruki Murakami
1q84 is het ijzingwekkend spannende verhaal van Tengo en Aomame. Tengo is wiskundeonderwijzer en de ghostwriter van een bestsellerauteur. Aomame is sportschoolinstructrice, maar pleegt daarnaast moorden in opdracht. Zij hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het ziet ernaar uit dat dit weer gaat gebeuren. Aomame raakt verzeild in een parallelle wereld, die ze ‘1q84’ noemt.

Het duurde een hele tijd vooraleer ik in het verhaal kwam, waardoor ik me er ook wat door moest worstelen. Maar eens ik er in zat, had ik wel meer zin om er in te gaan verder lezen.
Murakami is een meester in sfeer scheppen. Tot nu toe las ik een beetje atypische boeken van hem maar deze typische surrealistische stijl kon me ook best bekoren. Hij heeft duidelijk ook veel fantasie.

Het enige wat me soms een beetje stoorde, waren de conversaties tussen het vrouwelijke hoofdpersonage en een vriendin die ze in het verhaal leert kennen. Zoiets zou ik toch nooit tegen een vriendin zeggen/vragen, het kan ook zijn dat die vriendin biseksueel is en meer voelt voor Aomame maar dan nog vind ik het een vreemde versiertruc 😀

Goodreads: 3 sterren
VBC: 11. Een boek met een getal groter dan 20 in de titel. 

Jonkvrouw – Jean-Paul van Rijckeghem & Pat van Beirs
Marguerite van Male is veertien-en-een-half. Ze is de erfgename van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken zal voeren. Maar de ridders die ze ontmoet zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. Op een dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen…

Het boek kon me niet bekoren. Ik hou enorm van historische romans en maar daar verwacht ik een realistische blik. Ook al weet ik dat het grootste deel verzonnen is omdat we niet exact weten wat er gebeurd is. Maar het moet toch geloofwaardig blijven. Dit had meer weg van fantasy. Daarmee bedoel ik niet dat fantasy slecht is. Maar als je zo’n verhaallijnen verzint, dan schrijf beter een fantasy-boek.

Je merkte ook aan de schrijfstijl dat het zo’n groot mogelijk aantal 14-jarigen wilde bereiken. Wat op zich niet slecht is, hoe meer mensen lezen, hoe beter! Maar het leek wel een beetje alsof Marguerite van Male geboren is in de 21ste eeuw.

Goodreads: 1 ster
VBC: 25. Een boek dat zich langer dan 500 jaar geleden afspeelt. 

De kracht van het enneagram – Sandra de Clercq
De kracht van het Enneagram geeft een beknopte, heldere en accurate inleiding tot het Enneagram, een persoonlijkheidsleer die meer dan 3000 jaar oud is. Dit unieke model vertrekt vanuit negen basistypes, maar laat veel ruimte voor het unieke karakter van elke mens.

Het was een mooie inleiding in de verschillende types van het Enneagram. Maar ook niet meer dan dat. Ik miste wat meer diepgang over hoe de verschillende centra zich verhouden tegenover elkaar, over de wings en de tritypes.
Toch heb ik er ook wat uitgeleerd want ik was voornamelijk bekend met mijn eigen type en de types waar ik bij aanleun.

Goodreads: 3 sterren
VBC: geen

En ik herinner me Titus Broederland – Auke Hulst
De tweelingbroers Broederland wonen in een afgelegen bos, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Tot een catastrofe hen van huis verjaagt. Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarsten aarde, in andere mensen of in henzelf? 

Heel veel gebeurt er niet in het boek én toch weer wel. Er werd niet zo diep ingegaan op wat er gebeurt. Maar dat stoorde me niet zo erg. Het hoorde precies bij de sfeer van het boek. Het boek was zeer goed geschreven en stond vol van de mooie zinnen en metaforen. En toch was het niet té poëtisch want daar hou ik dan weer niet zo van. Een boek dat goed geschreven is, heeft een sterretje voor.

Het boek leunde ook heel hard aan bij wat ik me voorstel hoe het hier gaat zijn binnen een 100-tal jaar.

Goodreads: 4 sterren
VBC: 20. Een boek over het klimaat (verandering), een zogenaamde cli-fi

VBC-tussenstand: 21 puntjes

16 gedachten over “Uitgelezen in oktober 2020

   1. Kathleen

    Oh, fijn! Een van mijn allerbeste vriendinnen is een INTJ 😊 Iemand die een heel stabiliserende invloed op mij heeft, met zoveel diepgang. Heel goede combinatie inderdaad 🤗

    Geliked door 1 persoon

 1. Hilde

  Ik lees nog steeds graag boeken. Alleen…vind ik er vaak niet de tijd voor. Tips altijd welkom (voor die tijd bedoel ik ook). Naar Woesten ben ik al heel lang benieuwd. Ik had me voor de fun eens toegelegd op de VBC van dit jaar en voor mezelf een lijstje gemaakt. 1Q84 had ik daar (toevallig?) op vermeld. Nu ik het hier zo lees, twijfel ik daar toch over.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s