Klimaatangst

Mijn angsten waar ik onlangs over schreef hebben hier eigenlijk niet echt mee te maken. Ik krijg geen angstaanvallen (nu nog niet althans) over het klimaat, maar toch maak ik me meer en meer zorgen hierover. Het is iets wat me al jaaaaren bezighoudt en de laatste jaren/tijd merk je steeds meer en meer dan het klimaat echt niet de goeie kant opgaat. Ik ben hier zeer pessimistisch over en bij momenten is het frustrerend dat je als individu niet zoveel kan doen.

Al doe ik uiteraard mijn uiterste best: ik heb een auto maar gebruik die enkel in het weekend, ik eet vegan, mijn honden krijgen geen rundsvlees, ik koop zoveel mogelijk bio, Ik ben lid van een zelfoogstboerderij, ik doe een poging om uit te kijken naar producten met zo weinig mogelijk afval, weinig spullen kopen tout court,… Maar toch voelt het niet als genoeg. In de Flow las ik onlangs een mooie, dat je als individu niet de grote impact maakt maar dat je wel bijdrages kunt leveren. En zo probeer ik het ook te zien: ik liever bijdrages, hoe klein die ook voelen.

Het is al een aantal keer gebeurd dat ik slechte dromen heb die met het klimaat te maken hebben. En als we records breken op vlak van weer, komt telkens de gedachte in mij op: wat hebben we gedaan? We zijn de enige soort die zichzelf vergiftigd en zijn biotoop om zeep helpt. Af en toe lees ik boeken en artikels over klimaatverandering, luister ik podcasts, volg ik iconen zoals Jane Goodall en David Attenborough. Dat doet er allemaal geen goed aan, maar ik wil daar toch zo goed mogelijk over geïnformeerd zijn in plaats van mijn kop in het zand te steken.

Hoe ervaren jullie de klimaatsverandering?

22 gedachten over “Klimaatangst

 1. Samaja

  Ik ben er eerder negatief over en vrees dat wij weinig meer kunnen doen. Maar als iedereen zo denkt, gebeurt er natuurlijk helemaal niets. Ik maak me vooral zorgen bij periodes van grote droogte, al kan ik niet goed verklaren waarom net dat me zo prikkelt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kathleen

  Ik vind het ook best eng. Maar ik koester de hoop dat als we met almaar meer mensen het klimaat belangrijk gaan vinden en ervoor uitkomen dat we er in onze dagelijkse beslissingen rekening mee houden, dat almaar meer mensen dat gaan doen, en dat het op die manier de nieuwe norm wordt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lize_madebylilo

  Ik vind ook wel dat er meer aandacht kan/moet zijn voor klimaatverandering. Niet dat ik er van droom of van wakker lig maar ik vind wel dat iedereen zich daar meer bewust van moet zijn.
  Ik noteer iedere dag tussen 12u en 13u de temperatuur en ben op basis daarvan een deken aan het haken. Als je daar zo op let, merk je pas echt dat het klimaat rare dingen doet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Vlinder1960

  Klimaatsverandering is geen nieuw fenomeen. Dit is al een aantal keren gebeurd en zal blijven gebeuren. Het enige verschil is dat er nu zo’n 8 miljard mensen op aarde rondlopen. Ik ben van mening dat wij er weinig aan kunnen doen, behalve een goed heenkomen zoeken. Verder ben ik van mening dat wij klimaat verwarren met milieu. Wat het dus een ramp maakt, zijn de vele mensen die erbij zullen omkomen. Verder is het iets wat de aarde heeft gevormd en wat het zal blijven doen zolang de aarde z’n rondjes draait om de zon.

  Geliked door 2 people

 5. Rob Alberts

  Waar anderen de voordelen van de Klimaatcrisis zien, tropische hitte, veranderde (sub-)tropische planten probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven.

  Of dat voldoende is???

  Het is het enge dat ik kan doen.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. Le petit requin

  Bij mij gaat dat heel erg heen en weer: er zijn momenten waarop ik denk dat het allemaal al lang om zeep is en het – zeker met de huidige politiek – nooit nog goed kan komen, er zijn ook momenten waarop ik wel hoop heb, blij word van de stappen die wel al gezet worden en durf geloven dat al die aparte mensen die hun best doen uiteindelijk ook op beleidsniveau voor een shift gaan zorgen. Ik probeer te doen wat ik kan, maar ook daar: het ene moment vind ik mijzelf al best wel goed bezig (want ik eet regelmatig vegetarisch, heb geen eigen auto, koop quasi enkel fair of ecologisch geproduceerde kleding etc.), het andere moment voelt het alsof het allemaal nog niet goed genoeg is (want waarom vlieg ik nog af en toe, waarom is het zo moeilijk om voltijds veganistisch te eten en “kan” ik die overstap nog niet maken etc.). Maar helemaal niets doen, dat krijg ik aan mijzelf niet meer verantwoord.

  Geliked door 1 persoon

 7. Tamara

  Ik probeer er op zich niet te vaak gericht over na te denken in de zin van “Hoe is het zo ver kunnen komen” en cijfers enzo. Ik denk er dan wel weer gericht over na bij mezelf, zoals jij. Ik pak ook de auto zo weinig mogelijk, let op afval, let op duurzaamheid,… Ik ben ervan overtuigd dat je op je eentje wel je steentje kan bijdragen.

  Geliked door 1 persoon

 8. GoAnnelies - In Another Era

  Ik ben er niet kei vaak bewust mee bezig, maar het staat wel op mijn lijstje van argumenten om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb zelf schrik voor wat we nog allemaal gaan meemaken aan natuurrampen en ziektes in ons leven, laat staan dat ik mijn kinderen erger wil aandoen ofzo.

  Geliked door 1 persoon

 9. Flavie

  Zelf sta ik er minder bij stil… wat me wel opvalt zijn de extreme weersveranderingen… ik kan mij niet herinneren dat we vroeger zoveel stormen hadden als nu en dat baart mij toch wel een beetje zorgen. De natuur neemt precies beetje bij beetje terug wat de mens opgebruikt heeft.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ilona Wielinga

  Ik vind het ook wel een dingetje moet ik zeggen. Ik doe ook echt mijn best, ik reis veel met het ov, eet vegetarisch en probeer echt om mijn afval te denken. Ik denk dat het echt al een hoop zou schelen als iedereen een beetje zou doen.

  Geliked door 1 persoon

 11. zwartraafje

  Ik denk dat we gewoon ook met veel te veel mensen zijn. Maar je kan natuurlijk moeilijk een regel gaan invoeren dat ieder gezin maximum één kind mag hebben. Ik weet dat ik nog meer zou kunnen doen dan wat we nu doen én misschien zal dat ooit wel gebeuren maar ik probeer me tegelijkertijd voor te houden dat alle beetje helpen. Dingen zelf maken, iets uit de kringloopwinkel een nieuw leven geven, niet dagelijks maar wel wekelijks vegetarisch of veganistisch eten, kraantjeswater, restjes-dagen zodat er zo min mogelijk eten slecht kan worden, zoveel mogelijk met de fiets en anders het openbaar vervoer (al is het dit jaar vooral veel thuis blijven natuurlijk), … Maar er zijn zeker nog verschillende zaken die ik zou kunnen verbeteren.

  Geliked door 1 persoon

 12. Leen

  Ik word er in de tuin fel mee geconfronteerd: de droogte van afgelopen zomer wordt steeds meer het nieuwe normaal, de plots hoge temperaturen en de harde wind ook. We moeten ons daaraan aanpassen, en eerlijk ik denk dat het te laat is om er nog wat aan te doen, want de grote boosdoeners i.e. de industrieën die zitten op te veel geld (en dat is voor de wereldleiders nog altijd het belangrijkst). Dat vraagt een té grote verandering want op wereldgrote schaal.
  Dus ik kijk niet te ver vooruit, en ben blij dat ik geen kinderen op deze tanende wereld heb gezet 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Ja, vreselijk hé… Het is nu al duidelijk merkbaar en ik vrees ook dat onze kleine dingen er niet zoveel toe doen. En zelfs al zou België het goed doen op vlak van milieu dan gaat het nog teniet als je naar China en Amerika kijkt…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s