Mijn angsten

Nog eens over mijn angsten. Want angsten uiten zich bij iedereen anders en ze ontstaan ook anders. Bij mij zijn het angstaanvallen die ik heb en niet zomaar een angstig gevoel (wat ik ook soms heb) en die ontstaan als ik op iets door begin te denken. En vooral wanneer er een gedachte bij zit die ik plots als waar zie. Een gedachte die ik keihard geloof en dan voel ik me plots wankelen.

Ik voel me heel erg licht in mijn hoofd en kan plots niet meer rationeel of zuiver denken. Ik kan me totaal niet meer focussen op hetgeen waarmee ik bezig ben. Heel lastig als je plots tegen iemand aan het praten bent. En hoe vreemd het ook is, vaak hebben die niet eens door dat je een angstaanval hebt (Allez toch niet dat ik weet). Ook word ik misselijk en is mijn ademhaling heel erg oppervlakkig. En heel vaak moet ik dan ook naar het toilet.

Zo’n angstaanval kan soms heel lang duren. En het is ook moeilijk om op zo’n moment anders te gaan denken. En op zo’n moment denk ik ook dat het gevoel voor altijd is. Dat het is iets blijvend is. Soms duren mijn angstaanvallen heel kort of gaan ze wat in golven.

Hoe voelen jouw angsten?

25 gedachten over “Mijn angsten

 1. Naomi

  Angstaanvallen kunnen je letterlijk en figuurlijk lamslaan. Bij mij is het soms een korte aanval, maar soms ook een gevoel dat een paar weken aanhoudt. Persoonlijk vind ik die korte aanval dan nog het ‘minst erg’, omdat het dan snel weer over is. Die is wel heftiger, maar ook korter.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vlinder1960

  Mijn angsten maken mij boos en ongeduldig. Angsten zijn vaak ongegrond, dat weet ik en soms lukt het me ook die ongegronde angsten van me af te schudden. Mijn grootste angst nu is dat we misschien een verkeerde keus hebben gemaakt qua aankoop van onze woning. Ik heb niet echt last van aanvallen gelukkig. Ik weet dat je er wel wat aan kunt doen dus misschien een idee om hier hulp voor in te roepen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Samaja

  Ik heb gelukkig geen angstaanvallen zoals jij ze beschrijft. Ik probeer vooral niet teveel aan die angsten te denken, want anders pieker ik mezelf de vernieling in. Maar het is dus niet zo dat het mij overvalt tijdens een gesprek ofzo. Het lijkt me heel moeilijk om hiermee om te gaan. Hoe pak je zoiets aan? Courage, in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tamara

  Dat klinkt heel erg heavy, ik hoop dat je zo’n aanvallen niet te vaak hebt. Ik ken het gevoel dat je beschrijft, daar had ik vroeger weleens last van toen ik bijvoorbeeld ervan overtuigd was dat mijn vriend het gedaan ging maken. Maar ik heb die symptomen nooit benoemd als een angstaanval, maar op zo’n momenten voelde ik me zo, zoals je beschrijft. In ieder geval is het eigenlijk echt al lang geleden.

  Geliked door 1 persoon

 5. lifeinwordspart2

  Ik ken het niet en daar ben ik ENORM dankbaar voor. Ik word al lastig bij het lezen alleen, het idee mijn lichaam niet onder controle te hebben….brrr. Heel veel sterkte ermee. Als ik nerveus ben of ongerust, merk ik dat aan hogere hartslag en onrustig gevoel en dat ervaar ik al enorm vervelend!

  Geliked door 1 persoon

 6. Le petit requin

  Dapper dat je hier zo open over schrijft!
  Ik herken het wel: dat vast komen zitten in een gedachte en daardoor overweldigd worden. En dat gevoel dat dat het dan is, voor altijd, dat je er niet meer uitgeraakt. Het lukt mij weliswaar steeds beter om er een soort rationele stem tegenover te plaatsen die wel weet dat het wél voorbijgaat, maar dat lukt jammer genoeg bijlange nog niet altijd.

  Geliked door 1 persoon

 7. Pingback: Klimaatangst | Loesje Zaakjes

 8. zwartraafje

  Oh, dat moet echt heel eng zijn om mee te maken. Ik ben wel iemand die snel piekert en vooral ’s nachts wanneer ik wakker lig durven er dan wel eens rampscenario’s opduiken in mijn gedachten maar het gaat niet zover dat mijn lichaam er op reageert. Of toch zeker niet in de mate die jij jammer genoeg wel meemaakt. Wat ik wel beangstigend vind is wanneer mijn suikerwaarden heel plots zakken. Dat voelt het aan alsof ik mezelf niet meer in de hand heb, alsof er iemand anders het stuur overneemt en ik op automatische piloot handel. Gelukkig duurt dat doorgaans niet te lang maar dan ben ik dus niet gerust tot alles weer ‘normaal’ aanvoelt.

  Geliked door 1 persoon

   1. zwartraafje

    Ja, dan is het inderdaad nog akeliger. Maar hier thuis ook hoor, dan ben ik aan het ronddwalen en weet ik niet goed wat ik moet doen. Gelukkig duurt het doorgaans niet lang en voel ik mijn hypo’s meestal wél tijdig aankomen.

    Geliked door 1 persoon

 9. Leen

  Bij mij zijn het stressaanvallen, en er zijn ook momenten geweest dat ik dacht dat ik me voor altijd zo zou voelen, en zo zullen er ongetwijfeld nog komen. Scary as shit dat uw gedachten u compleet kunnen blokkeren/over het randje kunnen duwen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s