Hoe wij de hitte overleven…

Zo’n warmte hoeft mij nu ook weer niet… al vind ik het ook iets hebben om gewoon alles rustig aan te doen Γ©n niks te moeten. Ik heb bewust weinig tot geen plannen gemaakt. Omdat ik het gewoon niet fijn vind om bijna dood te stuiken vanaf dat je buiten komt, maar ook omdat ik mijn oude windhond niet graag alleen laat nu het zo warm is.

Mijn ventje begint echt ouder te worden en kan absoluut niet meer tegen de hitte. Vroeger hijgde hij zelden tot nooit en nu loopt hij met zijn tong op de grond vanaf dat we 2 meter wandelen. Natuurlijk wandel ik niet overdag, maar zelfs ’s avonds of ’s ochtends is het voor hem te warm om te wandelen. Binnen is het hier 28 graden en ik ben dan toch liever bij hem als het zo warm is. Gelukkig heb ik net verlof en kan ik hem goed in het oog houden.

In het salon staat er nu een blazer en ik heb de indruk dat hij er van geniet om daar te liggen. Zelf vind ik het ook fijn om daar te zitten met een klein tochtje. De blazer is ook iets dat ik niet graag aan laat staan als ik er niet bij ben. Dus als ik weg zou gaan, dan zouden ze in een warm huis zitten zonder blazer.

De ramen houd ik allemaal dicht en zijn verduisterd. Maar toch kan de zon nog goed binnen komen doordat ik een grote koepel heb. Het is fijn om zoveel licht te hebben, maar nu is het onhandig omdat het de zon en de warmte binnen laat. Als iemand tips heeft om een koepel af te dekken? Tegen volgende zomer zou ik graag een soort rolgordijn hebben.

In de zetel ligt een laken in plaats van een paar dekentjes. Dat is ook frisser om op te zitten of te liggen.

Er zitten vegan Magnums in de vriezer, niet suikervrij maar een lekkere verfrissing. Ik ga ook nog hondenijsjes maken, dat vinden de hondjes heerlijk. Ik doe dan wat brokjes of hondenkoekjes in een plastiek doosje, giet er water over en dan een paar uur in de vriezer.

’s Avonds gaan we naar het natuurgebied hier rechtover en zit ik op een bankje. Daar is het frisser dan in huis of op mijn terras. En het is maar 5 minuutjes wandelen tot aan het bankje, dus ideaal qua afstand voor Tiqi. ’s Nachts zet ik alle ramen open en is het best te doen, dan zakken de temperaturen tot 24 graden in huis. Deze morgen wilde Tiqi zelfs in zijn slaapzakje.

Nyrah daarentegen heeft niet liever dat het warm is en zou zelfs in de volle zon gaan liggen maar dat mag ze niet van mij. De blazer vindt ze ook maar niks en wil liefst onder een dekentje liggen. Ook ’s nachts kruipt ze onder het donsdeken.

Nog een nachttip! Ik las hem vorig jaar bij iemand op zijn blog, ik weet niet meer bij wie. En dat is voor het slapengaan, een kersenpitkussen in de vriezer leggen. Die neem je na een kwartiertje er uit en is heerlijk fris om bij je te hebben.

Loesje zit een hele dag boven in twee donkere kamers. Wat ik wat zielig vind voor haar bioritme maar ze durft niet naar beneden wegens de honden. ’s Nachts ligt ze voor het vliegenraam ter afkoeling. Iemand katten-afkoel-tips? Op een lauwe handdoek wil ze niet gaan liggen.

Hoe overleven jullie de hitte?

26 gedachten over “Hoe wij de hitte overleven…

 1. Mrs. Brubeck

  Wij kunnen dankzij rolluiken het binnen goed koel houden, Max 24gr. We hebben een tuin met schaduwhoekjes en een zwembad, ik klaag niet, voor onze Ridgeback kan het niet warm genoeg zijn (al doen we geen wandelingen nu).

  Geliked door 1 persoon

 2. Kathleen

  Zo’n mooie zetel dat jij hebt!

  En wij overleven de hitte door voor 19u binnen te blijven, uit de zon, met alle ramen open. Behalve als het binnen echt te heet wordt (vanaf 30 graden) -dan doen we alles dicht en zetten de airco aan. Rond 20u laat ik de hond uit, dan trekken we een uur lang door de boomgaarden. En het plonsbadje op het terras helpt om even af te koelen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Kathleen

    Ja, dat wel. Vooral via de grote ramen aan de achterzijde, ook al hebben we die dicht. We koelen ook niet heel hard -tot een graad of 27. Dus we hebben het nog altijd te warm, maar tenminste niet die 31 graden die het daarvoor was. En vanaf dat de zon weg is, zetten we alles open.
    Maar oversag is het inderdaad vervelend, want de hele tijd de deur openlaten is inderdaad geen optie… Ja, honden zien af in dit seizoen :/

    Geliked door 1 persoon

   2. loesjezaakjes Berichtauteur

    27 is nog Γ§ava om het te laten koelen. Hier binnen is het tot nu toe al 29 graden geweest, gelukkig nog niet hoger.

    Vooral oude honden 😦 Ik ga ze nog een ijsje geven πŸ™‚

    Like

 3. Organica

  Ik smelt al weg van het lezen/zien dat ze onder een deken willen kruipen πŸ˜€ Om de katten af te koelen heb ik geprobeerd: frigobox-ijsblok in handdoek tegen hen leggen, ijsblokjes in hun waterbakje, ventilator… Maar ze moeten er niets van weten. Liefst zijn ze de hele dag buiten, ze komen enkel ’s morgens en ’s avonds binnen om te eten. Ik laat ze doen, ik veronderstel dat zij best weten wat ze nodig hebben πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

 4. zwartraafje

  In het vorige huis van mijn ouders (dat waar ik ben opgegroeid) hadden we ook een grote koepel en tijdens een hittegolf legde mijn vader daar een zeil of slechte dekens over om de hitte een beetje af te remmen. Daardoor werd het wel een pak donkerder in huis maar het maakte wel echt een verschil. Voor het keukenraam werden dan weer lakens gehangen. In het huis dat we vroeger huurden hield ik de rolluiken de hele dag naar beneden maar die hebben we hier niet. Wel laten we overdag alles toe en doe ik niets inspannend om problemen met mijn suikerwaarden te voorkomen. Veel water drinken en elke dag een waterijsje helpt natuurlijk ook een beetje. De tip met het kersenpitkussen heb ik nog niet getest al had ik gisterenavond wel zin om naar beneden te komen om zo’n diepvrieszak voor blessures te komen halen en die in bed te leggen. Gelukkig is de temperatuur in huis al een pak lager tijdens zo’n hittegolf sinds de aanbouw werd geplaatst. Geen lichtkoepel meer maar solar tubes, zonnewerend glas in de keuken, betere isolatie, … het verricht natuurlijk geen wonderen maar tot nu toe zijn we hier beneden nog niet boven de 27,5Β°C gegaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Ik had er ook aan gedacht om een doek of zeil er over te leggen en dat vastleggen met bakstenen. Nu is het daar helaas te laat voor… de warmte zit binnen maar ik ga het toch doen bij de volgende hittegolf.
   Gisteren was het hier 29 graden. Gelukkig toch nog onder de 30 graden gebleven!

   Geliked door 1 persoon

   1. zwartraafje

    Ja, zeker eens proberen. Als je dat van in het begin doet zal het waarschijnlijk wel een verschil kunnen maken. Al kruipt de hitte na verloop van tijd toch sowieso het huis in. Ik vrees dat je weinig kan doen om dat volledig tegen te houden.

    Geliked door 1 persoon

   2. loesjezaakjes Berichtauteur

    Nog een reden om hier een mini-stadstuintje te maken van mijn terras πŸ™‚ Ik ga nu af en toe richting natuurgebied met een boekje om dat het daar iets frisser is en wat meer wind dan hier op mijn hetelucht-terras πŸ™‚

    Geliked door 1 persoon

 5. Le petit requin

  Hihi, die foto van Tiqi in de zetel, hij lijkt echt te lachen omdat het er frisser is πŸ™‚
  Ik ben tijdens die warme dagen nog blijer dan anders met de eikenbomen in de tuin, die ons appartement quasi de hele dag in de schaduw zetten. Lost niet alles op, maar doet echt gigantisch veel. Hopelijk vind je tegen volgend jaar een oplossing voor die koepel, want het is wel fijn om zo veel licht binnen te krijgen, maar inderdaad pakken minder als daar ook warmte bijhoort.

  Like

 6. Leen

  Voor huisdieren is het echt vreselijk zo’n hitte! Ze weten niet waar kruipen. Wij kunnen er tenminste nog over zagen, maar zij hebben geen uitlaatklep πŸ™‚ Ik heb op de oost- en zuidramen beneden (boven hebben we rolluiken) radiatorfolie geplakt, langs de buitenkant, dat kaatst de zon af en dat heeft echt veel geholpen: in onze living is het niet warmer geworden dan 29gr aan het einde van de hittegolf. Aan ons westraam hangen enkel gordijnen en dan voel je de warmte nog goed binnenkomen… We hebben offertes gevraagd voor zonnewering maar dat is zo duuuuurrr… Langs de zijkant plan ik bomen, maar we hebben geen erg grote tuin en is sowieso een langetermijnplan (want die zijn niet direct zo hoog dat ze de zon kunnen buitenhouden).

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   En ze kunnen niks doen om zichzelf af te koelen… Aha die radiotorfolie is misschien nog een idee voor mijn koepel! Hier was het ook 29 graden, valt nog goed mee voor een koepel met zon πŸ˜€

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s