Uitgelezen in juni 2020

Juni was mijn slechtste leesmaand tot nu toe. Deels omdat ik me slecht voelde, deels omdat ik een tv heb. Ik las twee boeken uit waarvan de ene klepper ik al in april begonnen was, voor in totaal 831 bladzijden deze maand.

Elk jaar doe ik mee aan de Verbeelding Book Challenge. Ook dit jaar doe ik terug mee, maar ik probeer toch zoveel mogelijk te lezen wat ik wil en dan zie ik wel hoe ik hoever ik spring.

Het achtste leven ~ Nino Haratischwili
Een monumentaal, Tolstojesk familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu.
Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbaidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten.

Als je de laatste zin leest, zou je denken dat een sprookje is. Maar het is alles behalve een sprookje, het is een realistische roman. Maar! Wat een boek! Het heeft alles in zich wat voor mij een goed boek is. Het is heel goed geschreven en toch leest het vlot. Een boek dat je moeilijk opzij kan leggen. Het deed me nadenken over mijn eigen familie en hoe je van elkaar kan vervreemden door stilzwijgen. Ook de geschiedenis van Georgië en de Sovjet Unie komen aan bod, wat ook nodig is om de sfeer en achtergrond te scheppen. Wat het boek ook leerrijk maak en ook dat is iets dat ik graag heb in boeken. Laat die klepper van 1.275 bladzijden je zeker niet afschrikken want het leest echt heel vlot.

Normaal ben ik extra kritisch tegenover hypes maar dit boek is de hype helemaal waard. Al weet ik niet of het echte een hype is zoals de zeven zussen-reeks.

Goodreads: 5 sterren
VBC-puntje: 23. een boek waarin zoetigheid een belangrijke rol speelt. De chocoladedrank spreekt voor zich, ook al komt het niet zo vaak aan bod. Toch heeft het een belangrijke impact op de familie.

Grand Central Belge – Pascal Verbeken
Verslag van de voetreis die de auteur maakte langs de “Grand Central Belge” een negentiende-eeuwse private spoorlijn die Vlaanderen met Wallonië verbond van aan de Franse grens ten zuiden van Philippeville via Charleroi, Waver, Leuven, Aarschot tot in Antwerpen. De passage langs de overblijfselen van de ijzeren slagader van de industriële wereldmacht die België toen was, zijn aanleiding om verhalen te vertellen van vroeger en nu, van opkomst en verval.

Wat heb ik veel bijgeleerd van dit boek. Zowel over de geschiedenis van België als over de spoorwegen en hoe beide aan elkaar gelinkt zijn. Het boek is heel boeiend geschreven en leest ook vlot. Ook fijn vond ik de stukken met de mensen die het allemaal van dichtbij meegemaakt hebben. Mijn grootvader heeft ook altijd in de mijnen gewerkt in Wallonië en nu pas besef ik wat een gevaarlijk werk dit geweest moet zijn. En ook hij is uiteindelijk op zijn 55ste bezweken aan longaandoeningen, mede door het vele roken.

Ik had meteen ook zin om richting Ardennen en Charleroi te trekken. Om ook die lange wandeltocht te doen langs het wandelpad die min of meer de belangrijke spoorweg doorheen België volgt.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: geen

VBC-tussenstand: 9/30, de 30 boeken zal ik vermoedelijk niet halen maar de helft moet lukken 🙂

Welk boek lezen jullie nu? 

18 gedachten over “Uitgelezen in juni 2020

 1. Cindy

  TV en dan vooral Netflix is bij mij ook een boosdoener voor mijn leestijd. Nu ben ik “Americanah” aan het lezen en door “Grand Central Belge” wil ik daar zeker gaan wandelen maar ook naar het fotografiemuseum in Charleroi. En misschien moet ik Het Achtste Leven dan toch maar op mijn lijstje zetten en meebrengen van de bib…

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Nochtans kijk ik niet zo vaak tv, maar ik heb veel gesukkeld met dingen zodat ik alles kon bekijken wat ik wilde. Ik kijk ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag naar tv 🙂
   Dat fotografiemuseum wil ik ook wel zien!

   Like

 2. Irene

  Het achtste leven heb ik toegevoegd aan m’n e-reader! Ben ik heel benieuwd naar door je stukje 🙂 Ik moet nu toch net een nieuw boek uitkiezen dus ik denk dat het die wordt. Mijn vorige boek is De boekbinder en die vond ik ook echt prach-tig!

  Geliked door 1 persoon

 3. Petronella

  Fijn om deze boekentips te lezen, was net op zoek naar leesmateriaal voor de vakantie. Ik heb Grand Hotel Europa gekocht (nog niet opengeslagen) en ben nog bezig in het prachtige Tot in de hemel over de bijzondere relatie van mensen met bomen (en hoe die verhalen samenkomen).

  Geliked door 1 persoon

 4. zwartraafje

  Ik ben voor de afwisseling nog eens in een fantasy boek bezig. 😉 Dit keer is dat Breath of Fire van Amanda Bouchet. Het is eerder paranormal romance. Dus vooral ontspannend al vond ik de wereld die ik in het eerste deel leerde kennen wel fascinerend. Alleen ergerde ik me nogal vaak aan de hoofdpersonages. Hopelijk gaat dat in dit tweede deel al wat beter.

  Geliked door 1 persoon

 5. iliveformydreams.com

  Wat leuk!
  Ik ben bezig met het herlezen nog steeds van Nora pocketboekjes… Ben nu in de Donovans bezig, een heksen familie. Niet wat ik normaliteit lees maar het is even vermakelijk. Hierna nog deel 2 en dan eens beginnen aan een nieuw boek (waar ik er nog 180 van heb staan 😉 )

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s