En toen ontdekte ik podcasts…

Lang heb ik geen podcasts geluisterd. Omdat ik me moeilijk kan concentreren en ik dan iedere 15 seconden, 15 seconden terug moet keren. Ik probeerde het wel eens maar dan zonder koptelefoon en dat terwijl ik aan het koken was of de was aan het opvouwen. Maar dan had ik de neiging om de was heel traag en stil op te vouwen want anders hoorde ik er niks van ๐Ÿ˜€ Daar gingen mijn pogingen.

In mei kocht ik een Noise Cancelling koptelefoon om me van lawaai af te zonderen. In diezelfde maand besloot ik ook om terug te voet naar het station te gaan en om die lange, saaie straat wat aangenamer te maken, besloot ik een podcast op te leggen. Best choice ever!

De dooddoeners door Ignaas Devisch en Jean-Paul van Bendegem
Dit was de eerste reeks die ik volgde en ik vond het zeer boeiend, leerrijk en amusant. Vaak liep ik te lachen op straat. Ze bespreken per podcast een dooddoener en gaan die ontleden naar de ‘ware’ betekenis. Deze duren ongeveer 20 minuten en was ideaal om tot aan het station te wandelen.

Nerdland door Lieven Scheire e.a.
Deze afleveringen duren soms 2 uur. Eerst vond ik zo’n lange podcasts niet tof maar nu stop ik gewoon als ik aankom. En luister dan verder als ik van de trein stap. Of de dag erna of ’s avonds. Anyway, het maakt niet meer uit voor mij om de podcast te onderbreken en op een later moment verder te luisteren. Ik moet dan soms een minuutje terugkeren maar dat is het minste. Ook deze vind ik zeer leerrijk en amusant! Belangrijke combi! Ze bespreken vaak uiteenlopende onderwerpen van insecten tot astrologie tot geneeskunde tot A.I.. Het zijn meestal vrij actuele zaken die besproken worden.

dS Audio
Deze ontdekte ik vorige week. Iedere ochtend komt er een nieuwe online van ongeveer 20 minuten. Het gaat telkens over een heel actueel thema. Dat vind ik een ideale om de werkdag te starten en het duurt net zolang als mijn wandeltocht naar het station. En om een beetje mee te zijn met het nieuws. Ik blader wel eens in de krant op het werk maar daar heb ik natuurlijk de tijd niet om de krant te lezen. En meedoen om ’s avonds te lezen doe ik ook nooit omdat ik dan liever een boek lees. Door deze podcast ga ik wat dieper in op een actueel thema.

Sporadisch luister ik eens naar de podcast van Pompidou, Kant, en klaar! en deBuren. De fijnste podcasts vind ik die waar er in gesprek gegaan wordt in plaats van een monoloog.

Luisteren jullie wel eens podcasts?

16 gedachten over “En toen ontdekte ik podcasts…

 1. Cindy

  Bedankt voor de tips! Mijn probleem met podcasts is dat ze vaak te lang zijn en ik ze niet in 1 keer kan beluisteren. Zelf luister ik af en toe naar de podcasts van Bende van het boek en Team Boektoe. Via Radio 1 herbeluister ik interviews van Touchรฉ en ik genoot van Wanderland (wel al uit 2017) en de spannende “onderzoekspodcasts” De brand in het landhuis en El Tarangu.

  Geliked door 1 persoon

 2. Evi

  Wat fijn dat je deze ontdekt hebt! Ik luister er vaak naar terwijl ik kuis of strijk of de was opplooi. En sinds kort ook tijdens mijn wandeling van school naar huis en omgekeerd ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

 3. lesleydewilde

  Haha ik heb ze ook pas recent ontdekt! Het is eigenlijk รฉcht mijn ding niet omdat ik me heel moeilijk kan concentreren op een gesproken stem die iets uitlegt (ook tijdens een rondleiding of zo, verschrikkelijk). Maar onlangs was ik aan het zonnen en verveelde ik me wat. Een boek zou mijn gezicht uit de zon halen hahaha, dus heb ik er een podcast bijgenomen van De Volksjury. Bleek een schot in de roos te zijn ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Ik heb ook moeite om me te concentreren maar tijdens het wandelen lukt het wel beter. Blijkbaar komt dat doordat je iets repetitiefs doet. Het hangt ook af van welke stem het is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s