Corona-vrijwilliger

Vanaf dat Corona uitbrak, wilde ik iets doen om te helpen. Omdat ik met een verhuis zat en (gelukkig) ook nog aan het werk was, kon ik natuurlijk geen grootse dingen doen. Algauw zag ik een oproepje voor vrijwilligers bij het OCMW om een brief te schrijven die voorgelezen zou worden in de woonzorgcentra. Daar hoefde ik geen enkel moment over te twijfelen en bezorgde hen een brief.

Kort erna belde de medewerker van het OCMW mij op of ik een dame haar dekbed wou gaan vervangen. Maar dat zag ik niet zo zitten, het was in het begin van de corona-periode en had toen wat angst om ziek te worden. Niet zo zeer van het virus an sich maar er moest vanalles geregeld worden en het zou heel erg ongelegen gekomen zijn om dan ziek te vallen. Ze vroeg me of ik corona-folders wilde ronddragen. Dat kon ik makkelijk combineren met een wandeling met de honden. Achteraf gebleken was dit toch niet de ideale combinatie en niet zo handig.

Toen de folder-bedeling afgelopen was, zag ik een oproep van de bib in Gent. Ze zochten vrijwilligers om kinderen te helpen die het moeilijk hebben met schoolwerk. Het zou gaan om videobegeleiding. Dat leek me wel iets en ook om eens uit mijn comfortzone te treden. Na een videogesprek met de begeleider van het project, moest ik even wachten tot ik een case toegestuurd kreeg. Vorige woensdag werd ik opgebeld dat ik een meisje mocht helpen met huiswerk. Ik had de mama een smsje gestuurd wanneer ik haar kon opbellen. Ze wilde dat ik eerst met de juf afsprak. Een paar dagen later had ik een eerste videochat met het meisje. Het was nog wat chaotisch op die manier maar het is wel leuk om iemand te helpen. Want ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is voor kinderen om zo lang niet naar school te gaan.

Omdat het een tijdje duurde vooraleer ik iets hoorde van het vrijwilligerswerk voor schoolwerk-begeleiding, dacht ik dat ze voldoende mensen hadden. Ik reageerde ondertussen op een bericht dat ze mensen zochten om eenzame, oudere mensen op te bellen. Dat is iets wat me ook al altijd heeft aangesproken en dat is om bejaarde mensen die zich eenzaam voelen te bezoeken. Ik voel me enorm op mijn gemak bij bejaarde mensen, al besef ik dat ze niet allemaal even lief zijn. Hiervoor heeft de begeleider me vorige vrijdag opgebeld. Ik zei dat ik liefst een spraakzaam iemand wil, – omdat als er geen klik is,- ik ook niet de meest spraakzame persoon ben. Ze ging me twee personen doorgeven maar tot nu toe nog niks gekregen. Maar voorlopig is de studiebegeleiding voldoende omdat dat toch ook wat werk met zich mee brengt. Ik zie wel of ze mij daarvoor nog mailen of niet.

Doen jullie iets van vrijwilligerswerk?

13 gedachten over “Corona-vrijwilliger

 1. Kathleen

  Zo knap van je! En ik sta ervan te kijen hoeveel initiatieven er bij jullie zijn.
  Ik had me opgegeven om mondmaskers te naaien -er was een naaischool die daarvoor het materiaal zou opsturen, en die de maskers nadien ook zouden komen ophalen -maar daarvan krege ik het bericht dat er veel meer mensne zich hadden opgegeven dan ze aankonden, dus dat is niet doorgegaan (en misschien ook maar beter ;)). Wel fijn dat er zo massaal op gereageerd werd, natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Samaja

   Ik heb het al vaak overwogen, maar zette de stap nog nooit omdat ik vreesde dat het allemaal veel tijd vroeg en moeilijk met mijn werk te combineren zou zijn. Maar kijk, blijkbaar zijn ook kleinere zaken mogelijk. Sowieso heel fijn dat je dit doet!

   Geliked door 1 persoon

 2. josiesstories

  Ik vind het wel super eigenlijk dat je dat allemaal doet! Respect!!! Ik doe momenteel geen vrijwilligerswerk meer, vroeger wel gedaan. Heb eraan gedacht me op te geven voor het hondencafé in Gent maar vrees dat ik er niet toe ga komen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sas

  Respect dat je dit doet. Mooi werk, in deze tijden.
  Ik doe geen vrijwilligers werk; voor Noa werkte ik zelf gewoon 5 dagen en nu heb ik die kleine dus is er minder mogelijk. Wel hielp ik wekelijks mijn opa met klusjes en administratie maar hij zit in een verzorgingstehuis sinds vorig jaar; en door corona heb ik er al een tijdje niet heen gekund (terwijl het hier om de hoek zit)

  Geliked door 1 persoon

 4. Flavie

  Super dat je dit doet… zelf doe ik geen vrijwilligerswerk, omdat ik schrik heb dat het om den duur een verplichting wordt. En ook, ik heb wat vrije tijd… maar nu ook zoveel niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Le petit requin

  Amai, super dat je zoveel doet / gedaan hebt! Hoe lang heb je die studiebegeleiding gedaan? Wel tof dat er ook zo’n initiatieven waren, ik weet niet of dat er hier ook was (of ik het gewoon niet gevonden heb).
  Ik heb een paar keer getelefoneerd met een single vrouw die zich eenzaam voelde. Had mij ook aangemeld om mensen te helpen met boodschappen enzo, maar uiteindelijk bleek dat vooral neer te komen op een wekenlange vaste inzet, terwijl ik eerder af en toe eens wilde helpen (al begrijp ik natuurlijk wel dat het voor mensen makkelijker is als ze een vaste persoon hebben om te helpen). Ik spring ook af en toe wel eens binnen bij onze hulpbehoevende bovenburen (los van Coronatijden).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s