Uitgelezen in januari 2020

Elk jaar doe ik mee aan de Verbeelding Book Challenge. Ook dit jaar doe ik terug mee, maar ik probeer toch zoveel mogelijk te lezen wat ik wil en dan zie ik wel hoe ik hoever ik spring.

Vorige maand was een zeer goeie leesmaand, althans het begin er van. Toen ik voor een zware beslissing stond, stond het lezen wat op een laag pitje.

Echo – Thomas Olde Heuvelt
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Zijn schrijfstijl stoorde mij in het begin, maar na een tijdje begon ik er aan te wennen. Nu, was het een vertaling geweest, ik had me dood geërgerd aan de fucks en holy shits. Maar aangezien Nederlands de oorspronkelijke taal is, kon ik er beter mee om. Al vond ik de stijl net iets te hip. Het was mijn eerste horrorverhaal en ik moet zeggen dat ik er wel van genoten heb. Ik wilde steeds verder lezen en dat zorgt er toch voor dat het een vrij goed boek is. Ik twijfelde tussen 3 en 4 sterren maar ben dan toch voor de 3 gegaan omdat de schrijfstijl toch net iets te hip is naar mijn goesting. Eerder had ik 4 gegeven omdat het verhaal me boeide.

Goodreads: 3 sterren
VBC-puntje: dit telde mee voor het jaar 2019 dus ik laat het nu niet meer meetellen

De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger
Hou van je familie, zorg voor degenen om je heen, geef nooit op en maak altijd tijd om plezier te hebben – dit zijn de gouden regels van wolven. Deze opmerkelijk intelligente dieren bekommeren zich om ouderen en zieken, voeden hun jongen liefdevol op en kunnen tijdens het spelen alles om zich heen vergeten. Ze denken, dromen, maken plannen en communiceren effectief met elkaar – en lijken zo meer op de mens dan we denken.

Ik geef dit boek 3 sterren, het is zeker geen slecht boek maar ik had er meer van verwacht. Ik had gedacht dat het meer over wolvengedrag zou gaan. Maar eigenlijk gaat het overal over hoe wolven leven. En over haar observaties waarbij ze wolvenrelaties vaak vergelijkt met mensenrelaties. Extra pluspunt vond ik de vele mooie foto’s die in het boek stonden.

Goodreads: 3 sterren
VBC: 27. een boek dat zich afspeelt in meer dan één continent. Er worden observaties besproken vanuit Duitsland en Polen en ook vanuit Amerika.

Judas – Amos Oz
Jeruzalem, de winter van 1959. Sjmoeël Asj besluit zijn studie (en zijn scriptie waarin hij zich vooral zou richten op de rol van de mysterieuze Judas) af te breken. In diezelfde tijd verlaat zijn vriendin hem en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen. Sjmoeël heeft er genoeg van en wil Jeruzalem verlaten, maar dan ziet hij een advertentie die hem de mogelijkheid geeft om toch te blijven, ook al mag hij niemand vertellen waar hij is.

Genoten van begin tot eind. Volledig mijn stijl, een boek zoals ik het graag heb. Mooie omschrijvingen, de sfeer en de rust die het boek uitstraalt. Ik hou ook van de stille eenzaten in boeken. Het is boek waar je van bij kan leren en het heeft een andere interpretatie/standpunt die je doet nadenken. Daar hou ik enorm van. Er komen veel herhalingen in maar dat vond ik net amusant en dat vertraagt het boek, waardoor het precies is alsof er niet veel gebeurt. Maar ook daar hou ik van in boeken. De relatie met Atalja vond ik wel en niet voorspelbaar. Eerst dacht ik, als het zo afloopt, is het voorspelbaar. Maar evengoed als het anders loopt is het ook voorspelbaar. Maar het stoorde me helemaal niet. Ik vond het een toppertje en blij dat ik deze schrijver heb leren kennen.

Goodreads: 5 sterren
VBC: 2. Twee boeken met bijna dezelfde titel of bijna dezelfde cover. Ik las nog een tweede boek met deze titel.

Judas – Helen Vreeswijk
Omdat haar vader gaat samenwonen, moet de Vlaamse Nadia verhuizen naar Nederland. Het lukt haar niet om haar plek te vinden in de nieuwe omgeving. Haar accent alleen al geeft aanleiding tot pesten. Het begint in de klas, op het schoolplein en op straat. Daarna gaat het verder thuis, via de computer en sms. Op school ontstaat een ware haatcampagne. Thuis kan ze niet terecht. Haar moeder is al enkele jaren op wereldreis om haar innerlijke ik te zoeken. Haar vader heeft het te druk met zijn nieuwe liefde.

Voor wie een echte page-turner wil, dit is er één. Voor ik het wist, zat ik tien bladzijden verder.Ik kon het boek moeilijk wegleggen. Echter vond ik het niet zo goed geschreven, beetje oppervlakkig en wat onnatuurlijk overkomende dialogen met momenten. Maar het is een boek waarin je steeds verder wil lezen. Persoonlijk hou ik meer van boeken die ook echt goed geschreven zijn, ik ben daar nogal gevoelig aan. Maar ik ergerde mij er net niet teveel aan, waardoor het toch twee sterren verdient. Ook vind ik dat er wat teveel thema’s bij elkaar gepropt zijn.

Goodreads: 2 sterren
VBC: 2. Twee boeken met bijna dezelfde titel of bijna dezelfde cover. Ik las nog een tweede boek met deze titel.

Wij zijn het klimaat – Anuna De Wever & Kyra Gantois
In Wij zijn het klimaat steken twee jonge klimaatactivisten een hand uit naar politici en beleidsmensen, naar ouders en grootouders en naar hun leeftijdsgenoten. Ze zijn naïef, zo schrijven ze zelf. Maar dat betekent hier: onontkoombaar, net zoals de toekomst, terwijl de klok tikt.

Je merkt dat het een pleidooi is van twee heel jonge mensen. Maar hun inzet en bedoeling is mooi.

Goodreads: 4 sterren
VBC: 19. Een boek waarvan het aantal pagina’s een priemgetal is. Het boekje was 67 bladzijden dik/dun.

Tussenstand VBC: 3/30

Welke boeken hebben jullie onlangs gelezen?

 

14 gedachten over “Uitgelezen in januari 2020

  1. Cindy

    Heel knap dat je al zoveel gelezen hebt en direct kan afvinken voor de VBC. Judas lag klaar hier, maar het lukte maar niet om te starten… Het schrikt toch een beetje af momenteel.

    Geliked door 1 persoon

  2. Cindy

    Ik las escaperoom van Megan Golbin. Goed geschreven, ik zat helemaal mee in de lift… Ook iets te verbergen van Jo Spain. Dit boek was iets minder. De personages deden mij precies niet zo veel en het hele verhaal sprak mij minder aan. Perfecte resten van Helen Fields las ik dit weekend uit. Zeer goeie recensies maar voor mij toch ook iets minder. Nogal bloederig en gewelddadig geschreven, daar hou ik niet zo van. En dan ben ik tussendoor de noorderlichttrilogie aan het lezen. Net begonnen aan het laatste deel ‘ de amberkleurige kijker ‘. Supergoed boek. Nu al spijtig dat het bijna uit is….

    Geliked door 1 persoon

  3. zwartraafje

    Ik begon de maand met De kleuren van licht. Dat is het slotdeel in een fantasy-trilogie van V.E.Schwab. Vervolgens las ik een meer ontspannend verhaal waarin fantasy en romantiek gekoppeld worden en nu ga ik normaal in Heks & Jager beginnen, een recensieboek dat hier nog op me ligt te wachten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie