Dove hond vs bange hond

Dat Mati ouder wordt dat weten jullie ondertussen en ze heeft ook steeds meer last van ouderdomskwaaltjes. Daarbij horen dan ook doofheid en cataract. Ze hoort of ziet echt niet goed meer. Daarnet ging ik eens met haar alleen wandelen. Omdat ze niet ver meer loopt, mocht ze los. Ik deed een toertje maar het was nogal kort, dus besloot ik om het toertje nog eens te doen. Mati huppelde een paar meter achter mij, want ze besnuffelt graag alles op haar gemak. Plots draait ze zich om en loopt naar links. Ik hol achter haar aan, ook al mag je nooit achter je hond aan lopen. Maar ik vond dat ze plots heel vreemd deed. Ze liep een hele eind, bleef staan, keek om zich heen. Dan kwam ze terug, maar besloot toch weer om te keren. Zo liep ze een aantal keer over én weer. En ik maar roepen maar ze zag of hoorde mij niet… deze dame kan dus best niet meer losgelaten worden.

Wat nog een nadeel is, is dat mijn reutje Tiqi nogal bang en onzeker is. Mati kan soms zenuwachtig rondlopen en dat moet ze op haar plaats gaan liggen. Wanneer ik dat kordaat zeg, doet ze dat. Maar nu moet ik het echt heel erg luid zeggen, waardoor Tiqi wegloopt en bang is van mij. Terwijl ik niet eens tegen hem roep. Maar als ik mijn stem niet verhef dan hoort Mati me helemaal niet.

Mati had een paar weken geleden een wonde op haar poot. Ze moest een verbandje dragen zodat het mooi kon genezen en zodat ze er niet aan kon likken. Maar natuurlijk probeerde ze zo nu en dan dat verbandje er af te bijten. En dan moest ik alweer veel te luid haar naam zeggen… en liep Tiqi van zijn slaapplekje om ergens te gaan zitten beven.

Het is niet altijd makkelijk om daar een evenwicht in te vinden… dus als er iemand tips heeft? Graag!

14 gedachten over “Dove hond vs bange hond

   1. Organica

    Ja dat snap ik. Gaat zijn angst over als je hem nadien streelt/knuffelt? Ik heb zelf nooit een hond gehad, maar ik zou dat proberen met een kat in zo’n situatie…

    Geliked door 1 persoon

   2. loesjezaakjes Berichtauteur

    Ik hoorde altijd dat je bij onweer hen moet negeren omdat je anders hun angst bevestigt/beloont. Maar ik las onlangs ook het tegenovergestelde dat ze begrijpen wanneer je hen troost en laat zien dat je er bent voor hen.

    Like

   3. Organica

    Ja, helaas lees/krijg je vaak tegenstrijdige info. Ik doe meestal wat goed aanvoelt. Als ik schrik heb word ik ook graag geknuffeld 🙂 dus ga ik er vanuit dat dat voor een kat ook troost biedt, zo verschillend zijn we ook weer niet als levende, voelende wezens.

    Geliked door 1 persoon

 1. Kris10

  Geen ervaring met honden maar als Tiqi een kindje was (en dat is hij toch ook wel :p) zou ik hem gaan knuffelen en zeggen dat je niet boos bent op hem. De situatie uitleggen aan een hond is misschien zo’n gek idee nog niet 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Oooh wat lief dat je dat zegt, zo is het ook. Maar sommige mensen vinden dat ik dat mag zeggen.
   Ik heb ook die neiging om te knuffelen, maar ook al eens gehoord dat je hem dan bevestigd in zijn angst. Maar naar mijn gevoel weten ze wel dat je troost.

   Geliked door 1 persoon

 2. Vlinder1960

  Als ik zoiets zou hebben, zou ik mijn stem verheffen naar Mati en als Tiqi wegkruipt zou ik zeggen: jij niet, muts. Maar ja, of die dat begrijpt 🙂 Ik zou het negeren door ‘normaal’ tegen Tiqi te blijven doen en proberen met lichaamstaal over te brengen dat het niet voor hem bedoeld was.

  Geliked door 1 persoon

 3. zwartraafje

  Ik heb zelf geen ervaring met honden en kan je dus geen tips geven. Maar ik vermoed dat ik gewoon tegen Tiqi zou praten. Ze verstaan misschien niet wat je zegt maar honden voelen wel heel veel aan hé. Dus misschien helpt het wel als je het rustig uitlegt en wat mij betreft helpt een knuffel altijd. Dus eens Tiqi wat gekalmeerd is zou ik er nog een dikke knuffel bovenop doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Le petit requin

  Oei, dat is een moeilijke. Inderdaad Tiqi knuffelen of rustig aanspreken, zodat hij weet dat het niet naar hem gericht is. Maar of hij dat dan effectief zo gaat begrijpen, geen idee…
  Ik vind het wel echt superlief van je dat je zo inzit met je honden en zo enorm op hun eigen noden let, daar kunnen veel diereneigenaars een voorbeeld aan nemen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s