Kostbare tand

Een aantal weken geleden had ik plots tandpijn in drie tanden. Ik had liggen knarsetanden door de stress. Een mailtje naar de tandarts die voorstelde om een plaatje te laten maken om ’s nachts te dragen.

Maar de tandpijn bleef maar duren, dus ik mailde om te vragen of ik toch eens zo snel mogelijk mocht langsgaan. Ik kon pas de week er na, maar met het vooruitzicht op een afspraak was de pijn toch te verdragen. Het deed vooral pijn bij koude en warmte, dus het was eigenlijk meer lastig om te eten dan dat het pijn deed.

Op maandagavond kon ik naar de tandarts. Mijn achterste tand was helemaal gebarsten en moest ontzenuwd worden. Omdat die te ver naar achter staat en het precisiewerk is, moest het door een specialist gebeuren. Mijn tandarts zou naar de specialist bellen zodat er toch wat druk op staat om snel een afspraak te kunnen krijgen. Ik zei dat ze mocht zeggen dat ik op een half uur ter plaatse kon zijn dus als er iemand de afspraak annuleert dat ik snel daar kon zijn.

De tandarts belde me ’s anderdaags op dat ik een afspraak had op 21 januari (!!!!). Maar dat ik als eerste op de wachtlijst stond voor moest er een afspraak wegvallen. Als ik het echt niet meer kon houden van de pijn, mocht ik bellen en zouden ze me er toch tussen nemen. Ik begon natuurlijk te bleiten. Ik zag het helemaal niet zitten om nog 5 weken last te hebben als ik eet of drink. En al zeker niet met de feestdagen in het vooruitzicht.

Maar twee uur later kreeg ik het verlossende telefoontje of ik daar binnen een half uur kon zijn. Ik was zo blij dat ik toch nog dezelfde dag naar de tandarts mocht. Ik ben zelden zo blij geweest dat ik naar de tandarts kon. Doordat ik met de fiets van een collega kon gaan, was ik er ruim op tijd. De tandarts had een uur en vijftien minuten werk om mijn tand te ontzenuwen en opnieuw te vullen.

Om de tand te laten ontzenuwen moest ik maar liefst 323 euro (!) betalen, waarvan het 100 euro eigen opleg zou zijn. En dat was nog goedkoop, mijn tandarts wist nog een andere specialist die maar liefst 500 euro eigen opleg vraagt. Maar ik ben van de pijn verlost.

 

 

19 gedachten over “Kostbare tand

 1. Mrs. Brubeck

  Niet-geconventioneerde tandartsen en andere artsen zijn er meer en meer, ze kunnen dan vragen wat ze willen, jij krijgt toch enkel het deel van het ziekenfonds terug, ik begrijp eigenlijk niet dat dat kan. Jij kon nu moeilijk kieskeurig zijn, maar ik zoek op voorhand op welke arts geconventioneerd is of niet. Fijn dat je geholpen bent!

  Geliked door 1 persoon

 2. tinyblogt

  Erg hé, die specialisten? Je bent wel van je pijn verlost, maar ook van een hoop geld. Deze zomer had ik quasi hetzelfde voor. Ik vraag me af, voor mensen die het helemaal niet breed hebben of van een leefloon moeten rondkomen, hoe moeten die dat dan doen?

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Ja, zot veel geld. Daar moet ik dan ook aan denken… ik vermoed dat die dan de tand laten trekken. Maar daar krijg je al helemaal niks op terug. Ze hebben wel vaak een verhoogde tegemoetkoming maar ik weet niet hoeveel ze daarvan terug krijgen.

   Like

 3. zwartraafje

  Autch! Zowel omwille van die pijnlijke tand als het feit dat hij een grote hap uit je budget nam. Gelukkig kon je wel eerder bij de tandarts terecht als verwacht want met zo’n pijn wil je natuurlijk niet blijven rondlopen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Le petit requin

  Pfoe, eigenlijk toch zot dat je standaard afspraak pas in januari zou zijn. Dat je voor een gewone controle niet onmiddellijk langs kan gaan, is evident, maar bij dringende gevallen zou er toch eigenlijk een soort “spoeddienst” moeten zijn he. Blij voor jou dat je toch zo snel kon gaan!

  Hier zijn de prijzen bij de tandarts zo hoog dat dat het enige is dat ik nog steeds in België laat doen. Ik heb weliswaar geluk dat ik in België ook nog nooit een hoge rekening gehad heb (toch niet als volwassene, als kind hebben mijn ouders wel serieus moeten investeren met jarenlang beugel e.d.), maar een gewone controle kost hier al gemakkelijk 150-200 euro. J. heeft eens een afgebroken stukje tand gehad, waardoor de zenuw bloot lag en hij dus echt niet kon wachten tot een volgend bezoek aan België. Kostte bijna 1000 euro… En ok, alles is hier duurder en de lonen zijn hoger, maar die tandartsprijzen, dat staat totaal niet in verhouding tot de rest. Echt geen idee hoe mensen hier dat kunnen betalen (zeker omdat de ziekenkas amper tussenkomt, tenzij je een speciale – ook keidure – verzekering hebt).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s