Ben ik eenzaam?

Onlangs las ik een blogpost bij Samaja van Samajatalk over eenzaamheid. Dat deed me denken aan het testje die ik onlangs deed op de site van de Morgen over eenzaamheid. Want blijkbaar zijn er heel veel mensen eenzaam en omdat ik een testjes-freak ben, was ik wel nieuwsgierig.

Volgens de test ben ik eenzaam, maar eigenlijk voel ik me niet eenzaam. Ik ben heel veel alleen maar ik ben graag alleen. Ik zou me zelfs niet meer kunnen voorstellen dat ik ooit nog zou samenwonen. Dat lijkt me zo druk en je moet constant afspraken maken en met elkaar rekening houden. Bovendien kan ik absoluut niet tegen lawaai en herrie. Ik vind het ook zo heerlijk om gewoon mijn goesting te doen.

Elk weekend met iemand afspreken is voor mij ook niet nodig. Al kan ik wel genieten van mijn afspraakjes met vrienden, maar dat is maximum 1 afspraak per week. Anders begin ik al op voorhand te flippen dat het te druk is. Onlangs hoorde ik van iemand die 2 à 3 keer per maand met zijn beste vriend afspreekt.. hallo?! Dat lijkt me zooo veel. Ik zie elke vriendin maar om de 2 maand of zelfs veel langer en dat is voor mij prima zo.

Ik ben iemand die dus niet zoveel nood heeft aan sociaal contact. Ik werk in een introverte omgeving en daar ben ik blij om. Moesten mijn collega’s allemaal extravert zijn, ik zou nog minder mensen willen zien in mijn vrije tijd. Het is niet dat ik mijn vrienden niet graag heb, zeker niet! Maar het gebeurt wel eens dat ik een hele dag sociaal moet zijn op het werk en daar geniet ik zelfs van, maar dan ben ik achteraf echt uitgeput.

Mis ik dan totaal geen geliefde in mijn leven? Eigenlijk niet. Ik ben als kind al altijd graag op mezelf geweest en had een hekel aan feestjes waar ik letterlijk ziek van werd. Soms wanneer ik me echt heel slecht voel, heb ik wel eens nood aan iemand die me vastpakt. Maar doorgaans mis ik ook dat niet, ik hou er niet van om aangeraakt te worden. Bij moeilijke beslissingen zou het wel handig zijn om eens te kunnen overleggen met iemand, maar zo’n beslissingen moeten nu ook niet dagelijks genomen worden.

Voelen jullie je snel eenzaam?

18 gedachten over “Ben ik eenzaam?

 1. EzeLin

  De ene week mis ik mijn partner en de andere week mis ik mijn dochter 😉
  Ik geniet van contacten met gelijkgestemde zielen maar sociale contacten vragen ook veel energie en sociale contacten met de gemiddelde belg zijn uitputtend dus ben ook liever alleen dan met iemand die me niet vat of die mij niet boeit…
  Life’s all about balance for me…

  Like

 2. Gwenno

  Ik woon ook al een hele tijd alleen en dat bevalt me best; ik doe wat ik wil, ik eet als ik honger heb, ik lig in mijn bed als het uitkomt,…

  En toch ben ik zéér graag bij mensen. Eigenlijk kan ik niet zonder. Soms gewoon erbij zijn, soms om te praten, soms om te “stoeien”.

  Eenzaam? Nee, niet meer!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Kathleen

  Iedereen is anders, en we varen er wel bij als we ons leven kunnen inrichten op de manier die het best bij ons past. Goed dat je hier zo duidelijk naar voir brengt dat wat voor de ene persoon een eenzaam leven is, voor de ander net een aangenaam, rustig en gelukkig leven kan zijn. Daar houdt zo’n test natuurlijk geen rekening mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. lifeinwordspart2

  Hier nog eentje die graag alleen is…..ik zit alleen op kantoor een groot deel van de dag en dat is prima… Ook kijk ik altijd uit naar mijn home alone momentjes…. En hier ook geen overvolle weekends noch veel afspraken door de week… Nee graag veel thuis in mijn cocon..

  Geliked door 1 persoon

 5. Organica

  Ik voel me ook niet vaak eenzaam, ik herken me goed in jouw omschrijving. Ik heb sneller last van teveel sociaal contact dan te weinig. Zo’n introverte werkomgeving moet zalig zijn! Ik heb altijd in extraverte omgevingen gewerkt en was dan zo uitgeblust dat alle sociale contact in mijn vrijetijd als verplichtingen aanvoelden. Als huisvrouw kan ik nu veel beter aan mijn noden voldoen (als introvert en huismus) en kan ik ook weer volop genieten van sociale uitjes met vrienden die ik net als jij om de paar maand eens zie 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Le petit requin

  Goh, dat klinkt alsof die test echt wel uitgaat van extraverte mensen die nood hebben aan veel sociaal contact. Tuurlijk heeft elke mens daar nood aan, maar de ene voelt zich eenzaam als hij maar 1 per week sociale afspraken heeft, de andere als dat 1x per maand is bij wijze van spreken. Nu ja, zolang jij je er zelf maar goed bij voelt, doet zo’n resultaat er uiteindelijk maar weinig toe 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. zwartraafje

  Eigenlijk heeft Haaike hierboven al aangegeven wat ik zelf ook dacht. Zolang jij je gelukkig voelt met de frequentie waarmee je je vrienden ontmoet hoeven andere daar geen label op te drukken. Ik kan er goed tegen om alleen thuis te zijn overdag maar ik hou er evengoed van om eens af te spreken met een vriendin en rustig bij te praten. Grote groepen mensen vind ik heel uitputtend hoe graag ik hen ook zie en bijpraten lukt nu eenmaal beter met zijn tweetjes dan in een grote groep. Vroeger dacht ik altijd dat ik niet genoeg deed qua uitstappen, feestjes en dergelijke maar ik voel me nu eenmaal veel meer in vorm wanneer ik gewoon rustig thuis ben of op stap ben met slechts één iemand.

  Geliked door 1 persoon

 8. Irene

  Ik denk dat je niet eenzaam bent als je je niet eenzaam voelt en dat is ook voor iedereen anders hé. Er zijn mensen die heel veel sociaal contact hebben en zich toch eenzaam voelen ook. Tot een paar maanden terug zag ik mijn vriendinnen ook misschien 1 keer per 2 maanden. Ik heb sinds kort een nieuwe vriendin erbij en haar zie ik vaker, minstens 2 keer per maand maar ook dat voelt goed. Ik ben héél graag op mezelf en laad daar ook van op.

  Geliked door 1 persoon

 9. iliveformydreams.com

  Zolang jij je er goed bij voelt… is het ook goed denk ik dan altijd maar. In de maatschappij zijn altijd van die ‘standaards’ waar iedereen aan moet voldoen. Ik denk dat ieder zijn eigen pad bewandeld en zolang dit fijn voor jezelf voelt moet je het pad blijven volgen *goh wat filosofisch zo op 2de kerstdag 😉

  Ik wens je hele fijne dagen!<3

  Geliked door 1 persoon

 10. Leen

  Hier een introvert tussen een werkvloer met overwegend extraverten… Heel vermoeiend bij momenten 🙂 Ik kan ook heel goed alleen zijn, maar ik heb afgelopen week net de docureeks ‘Eenzaamheid’ gezien op vrt.nu en dat deed echt pijn, want zoveel herkenbaarheid. Ik heb namelijk wel af en toe behoefte aan menselijk contact, want zet mij langer dan een dag ergens alleen en ik word ook zot 🙂 Zo heb ik 2,5 maand stage gedaan in een hotel in Frankrijk en daar was ik een tijdje echt eenzaam omdat ik bij niemand aansluiting vond – tot er een goeie vriendin daar ook kwam werken, gelukkig. Maar vrienden meer dan één keer per maand zien? Daar ben ik van afgestapt. Ik heb veel tijd voor mezelf nodig….

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Die docu zou ik ook graag zien, maar ook beetje bang voor 🙂 Dus misschien beter niet. Want vaak denk ik, nu voel ik me gelukkig alleen maar misschien voel ik me niet meer zo als ik 70 ben of zo. Nuja, dat zien we dan wel weer.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s