Mijn ervaring met vasten

Vasten is de laatste tijd dé nieuwe hype bij mensen die bezig zijn met gezondheid, inclusief mezelf. Deze zomer vertelde een oud-klasgenoot me over Intermittent Fasting. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar toen ik de voordelen ervan hoorde, wil ik het toch even uittesten. Ik ga hier geen wetenschappelijke bewijzen uit de doeken doen. Er stond vandaag in de Morgen een artikel over vasten. Als je geïnteresseerd bent, kun je het hier lezen.

Er zijn verschillende methodes. De 5:2-methode waarbij je 2 dagen per week vast, op die dagen eet je max. 500 caloriën. En 5 dagen eet je wat en wanneer je wilt. Je kan ook de 16:8 methode doen. Deze volg ik en daarbij eet je 16 uur niks en 8 uur wel. Het is belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen hebt. Om het fijne er van te weten, kun je best wat googlen of het boek ‘De dr. Ludidi vastenmethode’ lezen. En er zijn nog anderen die 2, 3 of zelfs 5 dagen niks eten. Maar uiteraard wel water, koffie of thee drinken.

Ik dacht dat ik nooit zonder ontbijt zou kunnen en dat het ongezond is om het ontbijt over te slaan. Maar niks is minder waar. Dat een ontbijt gezond is, werd in het leven geroepen door, jawel de ontbijtgranen-industrie. Ondertussen zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gebeurd naar mensen die het ontbijt overslaan en die een positief effect ondervinden op lange termijn. Ik at sowieso pas mijn ontbijt als ik om 9 uur op het werk aan kwam. En nu wacht ik gewoon tot 12u45 om te eten. En ik eet na 20u45 niks meer. Ik probeer wel zoveel mogelijk zwarte of groene thee drinken. Heb je te grote honger als je opstaat, dan kun je perfect om 7u beginnen met eten en niks meer eten na 15 uur, zo kom je ook aan je 16 uur vasten.

De eerste twee weken had ik het wel lastig, vooral rond 11 uur. Maar ik hield het vol. Na die twee weken moest ik wegens een infectie medicatie nemen bij het ontbijt en dan nog eentje bij het avondeten. Toen heb ik een week lang terug ontbeten en at ik volgens mijn ritme die ik al altijd gewend was. Ik vreesde ervoor om terug te moeten wennen aan het overslaan van het ontbijt en vasten. Maar ik had er totaal geen moeite meer mee.

Een bijkomend voordeel is dat je minder eten moet kopen. Je ontbijt namelijk niet. En je hebt meer tijd, want je moet geen ontbijt voorzien. In mijn geval was dat dat ik het ontbijt al de avond er voor klaarmaakte.

Ik was iemand die altijd honger had en dan ook liefst onmiddellijk iets at vanaf dat ik merkte dat ik honger had. Ondertussen heb ik geleerd dat honger hebben niet erg is en dat je het ook wel overleeft om even niks te eten. Ik moet niet meer dwangmatig iets bij hebben om te eten. Want ik overleef het ook wel zonder direct iets te moeten eten.

Toen ik net begonnen was, dacht ik dat ik het moment dat ik terug mocht beginnen met eten, dat ik alles zou binnen schrokken. En dat ik veel meer zou eten. Maar ook dit had ik verkeerd gedacht. Ik at bijzonder rustig en met heel veel smaak. Waardoor ik ook sneller verzadigd was. Ondertussen is het rustig eten weer helemaal verdwenen en schrok ik zoals ik tevoren al at. Ik ben een snelle eter, maar ik probeer er nu extra aandacht aan te schenken zodat ik wat langzamer ga eten.

Hebben jullie al eens een vastendieet gevolgd?

30 gedachten over “Mijn ervaring met vasten

  1. fiekefatjerietjes

    Vorige week hoorde ik hier voor het eerst over in een podcast van Elke Dag Vakantie. Veel dingen klinken logisch, en ik begrijp het ook voor een stuk, maar als ik zelf opsta heb ik meteen honger… Soms kan ik een enorme dip krijgen doorheen de dag, zodat ik echt kan beginnen trillen en zweten. Daarom denk ik dat vasten niks voor mij zou zijn…
    Hoeveel maaltijden eet je dan per dag, maar twee? Of eet je allemaal kleinere dingen doorheen de dag? En drink je dan ’s avonds na 20.45 nog altijd groene of zwarte thee? Of verstoort dat ook jouw nachtrust?

    Geliked door 1 persoon

    1. loesjezaakjes Berichtauteur

      Vroeger had ik dat ook vaak, zo’n suikerdip zweten en trillen en iets moeten eten… maar sinds ik geen suiker meer eet, heb ik dat nog maar zelden. Het gebeurt, maar dat is vaak als ik honger krijg nadat ik een tijd geleden iets at met natuurlijke suikers.

      Ik eet nu 2 maaltijden maar tussendoor eet ik ook nog vanalles. Misschien toch een postje daarover schrijven. Na 20u45 drink ik niks meer, enkel nog een half glaasje water voor ik ga slapen. Als ik teveel drink, moet ik teveel plassen ’s nachts en zeker als ik thee drink.

      Geliked door 1 persoon

      1. fiekefatjerietjes

        Ja, daarom probeer ik (te veel) thee ’s avonds ook te vermijden. Mijn man zegt altijd dat ik meer moet drinken, maar ik vind mijn nachtrust precies belangrijker.
        Ik ben benieuwd naar een soort eetdagboekje!
        En inderdaad, die suikerdips komen er net door te veel suiker te eten… Ik ben me ervan bewust, en ga er echt iets aan moeten doen!

        Geliked door 1 persoon

  2. Organica

    Heb hier ook mee geëxperimenteerd, het bevalt me erg goed en voelde heel natuurlijk. Heb het de laatste weken wat losgelaten, maar heb zin om het terug op te pakken. Ik eet steeds een laat ontbijt en late lunch (en geen avondmaal), maar intussen zijn er wel wat nootjes/hapjes ingeslopen ’s avonds waar ik terug van af wil 🙂
    Als arme student at ik vaak 1 maaltijd per dag en daar was ik perfect oké mee. Dat tussentijds vasten is altijd al normaal geweest voor mij.

    Geliked door 1 persoon

  3. Samaja

    Het intrigeert mij, maar ik heb het nog niet geprobeerd. Ik krijg namelijk niet alleen honger maar ook echt serieuze dips als ik niet eet. Ik durf het dan ook gewoon niet, zeker niet als ik moet gaan werken.

    Geliked door 1 persoon

    1. loesjezaakjes Berichtauteur

      Die serieuze dips had ik ook vaak toen ik nog suiker at, nu veel minder. Ik dacht het ook dat ik de deur niet uit zou durven zonder eten, maar het lukt me beter tijdens werkdagen omdat ik dan niet verleid wordt door de kast met lekkers 😀

      Like

  4. Le petit requin

    Grappig om dit net nu te lezen, want ik las recent over dat 16-8-vasten en ben er net vandaag mee gestart. Gewoon eens om te zien of het makkelijker vol te houden is dan 5-2, want dat heb ik ook al eens gedaan, gaf goede resultaten, maar bij de minste stress hield ik het niet meer vol. In die zin vind ik 16-8 haalbaarder (ontbijt overslaan doe ik eigenlijk regelmatig, dus ’s ochtends uitstellen is geen groot probleem; ’s avonds op tijd stoppen daarentegen…). Eens kijken wat het geeft, maar het geeft alleszins moed te lezen dat het bij jou zo vlot loopt!

    Geliked door 1 persoon

      1. Le petit requin

        Ja, dat maakte dat ik op dagen met stress dan toch weer “begaf”, omdat ik bij stress vooral méér eet i.p.v. minder. Terwijl ik bij dit systeem denk – hoop – dat ik misschien wel nog een uurtje of twee kan volhouden, dat lijkt toch wel haalbaarder.

        Geliked door 1 persoon

  5. goannelies

    Merk je er ook gezondheidsvoordelen van? Bv gewichtsverlies, meer energie? Ik vraag me namelijk af wat je drijfveer is om het te doen. Ik ken zelf ook wat mensen die het doen en die daar heel tevreden over zijn, maar zelf ben ik niet geneigd om het te proberen.

    Geliked door 1 persoon

    1. loesjezaakjes Berichtauteur

      Voorlopig niet echt… Ik doe het voornamelijk omdat het gezond zou zijn op lange termijn zoals minder kans op diabetes, minder kans op hart- en vaatziekten etc. Maar als je gezond eet (geen bewerkte dingen) kom je volgens mij ook al een heel stap.

      Geliked door 1 persoon

  6. Flavie

    Niks voor mij en al zou ik het willen, ik zou het nooit kunnen volgen… ik moet regelmatig eten of ik krijg migraineaanvallen.
    Ik probeer elke dag gezond te eten, genoeg te bewegen en dat werkt wel 🙂

    Geliked door 1 persoon

  7. zwartraafje

    Ik vrees dat dit niets voor mij is vermits ik zowel bij het ontbijt als avondmaal behoorlijk wat medicatie moet nemen en ik omwille van mijn diabetes ook op vaste uren moet eten. Het grootste aantal koolhydraatporties eet ik bij het ontbijt dus dat overslagen lijkt me geen optie voor mij.

    Geliked door 1 persoon

  8. Leen

    Ik moest vroeger eten zodra ik opstond. Nu stel ik dat moeiteloos uit tot 9am, als ik op mijn gemak achter mijn bureau zit. Maar ik ben ook iemand die geen honger aan kan. Ik word dan echt ‘hangry’. Ik heb het 5:2 dieet eens een tijdje geprobeerd en die dagen van 500kcal waren DOODGAAN. Het lijkt of mijn hersens niet kunnen functioneren en de honger alles overneemt. Ik denk dat 16:8 dan toch wat gezonder is. Heb intussen geleerd dat mezelf dingen ontzeggen (zoals bij een dieet) nogal averechts werkt en het vreetbuien opwekt, dus ik blijf tegenwoordig ver uit de buurt van alles wat zelfs maar riekt naar een dieet.
    Collega van me doet er ook aan… Het is een fervent sporter.
    Hoe pak je het aan als je bv uit eten gaat? Want dan ben je vaak later dan 21u nog aan het eten.
    Ook benieuwd naar een eetdagboekje 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. loesjezaakjes Berichtauteur

      bij mij werkt dat net motiverend 🙂
      Ze raden 14:10 aan voor vrouwen… misschien is dat meer iets voor jou? Ik ga eigenlijk zelden uit eten en als het dan toch eens gebeurt zoals nu met kerstavond, dan sla ik eens een dag over. Maar ik probeer de dag nadien wel naar mijn lichaam te luisteren en enkel te eten bij honger.
      Tegenwoordig durf ik in het weekend wel eens ontbijten. Omdat ik niet weet of het gezond is om altijd 16:8 te doen.

      Geliked door 1 persoon

  9. Kris10

    Interessant, ik ga er eens wat meer over lezen. Maar ontbijt overslaan vind ik precies zo jammer, mijn favoriete maaltijd van de dag :p en ’s avonds gezellig samen aan tafel (op restaurant maar ook thuis). Lunch sla ik weleens over maar dat telt niet want dat is dan omdat ik mijn tienuurtje te laat gegeten heb en dan eet ik om 15u ook wel weer iets :p

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie