Uitgelezen in Oktober 2019

Net geen duizend bladzijden gelezen… ik ga een nieuw doel voorop stellen. 1.000 bladzijden per maand.

Aantal gelezen bladzijden: 921

De Wand – Marlen Haushofer
‘De herinnering, het verdriet en de angst zullen blijven en ook het zware werk, zolang ik leef.’

Een vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht Luise, gelegen in een bergdal. Als Luise en haar echtgenoot na een avondje uit de volgende ochtend niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld.

In gezelschap van een hond, een koe en een kat gaat ze hard aan het werk om te overleven. Ze inventariseert de bestaande voorraden, zoekt naar een plek voor een aardappelakker, struint het bos af op zoek naar eetbare planten, ze jaagt. En ze vervreemdt van zichzelf; om niet gek te worden en grip te houden op de tijd schrijft ze. Glashelder en minutieus laat Haushofer een vrouw verslag doen van haar dagelijkse strijd met de elementen en zichzelf. Zal haar isolement ooit worden doorbroken?

Dit vond ik zo’n mooi boek. Het was prachtig en aangrijpend. Ik had er voor gevreesd maar ik heb zo genoten van dit boek. Mijn vrees kwam vooral uit schrik dat het te eentonig en langdradig zou zijn, maar niks is minder waar. Het duurde wel even voor ik in het boek kwam. Ik zou het zelfs durven rekenen tot één van mijn favoriete boeken.

Goodreads: 5 sterren
VBC-puntje: geen

Harry Potter & the Deathly Hallows – J.K. Rowlings
As he climbs into the sidecar of Hagrid’s motorbike and takes to the skies, leaving Privet Drive for the last time, Harry Potter knows that Lord Voldemort and the Death Eaters are not far behind. The protective charm that has kept Harry safe until now is now broken, but he cannot keep hiding. The Dark Lord is breathing fear into everything Harry loves, and to stop him Harry will have to find and destroy the remaining Horcruxes. The final battle must begin – Harry must stand and face his enemy. 

Dit boek las ik voor het eerst in het Engels. Ik heb er weer van genoten en iedere keer als de reeks uit is, is het toch even afscheid nemen van het Hogwarts-wereldje.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: geen

Steeds Leuker – Jelle Hermus
Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat is waar ‘Steeds leuker’ om draait. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.

In dit praktische boek presenteert Jelle Hermus de korte route naar een leuker leven. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen.

Want we weten vaak niet precies wat we willen doen met ons leven, maar we weten wél hoe we ons willen voelen: vrijer, blijer en meer voldaan. Als je steeds kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn.

Ik volg al jaren zijn blog en heb er al veel uitgeleerd. Ik had schrik dat het boek een beetje hetzelfde zou zijn als zijn blog, wat ook wel deels zo is. Maar het heeft geen moment verveeld, het is één samenhangend geheel. Soms vond ik de metaforen een beetje te langdradig. Het boek leest heel erg vlot en zit boordevol praktische tips.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: geen

De pruimenpluk – Dimitri Verhulst
Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont Mattis afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt. Een donker denker met een tanend geloof in zowat alles, dus zeker ook in de liefde. Soms, echter, twijfelt hij aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven in een stad vol heerlijke drukte om niets. Maar wanneer een weduwe opeens vergeten gevoelens weer in hem aanwakkert, verlegt hij zijn ambities.

Het was een amusant boekje. De stijl doet me klein beetje denken aan Brusselmans maar dan met minder scheldwoorden 🙂 Het was een leuk tussendoortje dat heel vlot las.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: geen

Wat is jullie favoriete boek?

 

10 gedachten over “Uitgelezen in Oktober 2019

  1. Le petit requin

    Moh, ik had geen idee dat de film Die Wand op een boek gebaseerd is! (duidelijk niet goed naar de aftiteling gekeken dus, want dat zal er wel tussengestaan hebben) De film vond ik alleszins de moeite, dus ik ga het boek ook op mijn lijstje zetten 🙂

    Geliked door 2 people

  2. goannelies

    Woow bijna duizend pagina’s weer, zalig! Dat mis het meest op Goodreads, ik zou een pagina challenge willen ipv een boeken challenge. Ik ken mensen die 10 boeken meer lezen op een jaar, maar ik lees meer pagina’s dus ik zou dat toffer vinden als big books addict 😁🙌

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie