Bosbaden

Een tijdje geleden had ik me opgegeven bij de CM om een testwandeling te doen in de buurt van Gavere. Je kreeg een lijstje met momenten waarop je kon aanduiden welke je allemaal kon. Afgelopen week kreeg ik een mailtje dat ik mocht meedoen op zondag 27 oktober. Ik zag er wat tegenop omdat ik de zondag graag luier en omdat mijn hondjes niet mee mochten (ook al wist ik dat op voorhand).

Maar goed, ik besloot om toch te mailen dat ik er zou zijn. Het was vlakbij (een kwartiertje rijden) en het zou niet lang duren en het was onverwachts best zonnig en mooi weer.

Ik dacht dat het een test was voor een nieuwe wandelroute. Maar het was eigenlijk een test om je veerkracht te meten na een wandeling in het bos met mindfulness-oefeningen. Vooraf werd je getest op je concentratie en kreeg je een lijst met vraagjes. Daarna moest je rustig wandelen terwijl je de pijltjes volgde. Hier en daar kwam je een bordje tegen met een mindfulness-oefening. Na de wandeling kreeg je koffie of thee aangeboden en moest je nog eens de concentratie-test doen en kreeg je opnieuw een enquête.

Ik vond het een mooi initiatief waarbij ze het effect van het bos meten op je stressniveau. Het is positief dat daar meer aandacht aan geschonken worden. Maar het zijn vaak mensen die al met natuur en/of mindfulness bezig zijn die daar op afkomen. Het zou misschien ook nuttig zijn om daar mensen voor te gebruiken die daar minder mee bezig zijn.

De dame die de tests afnam en uitleg gaf, was afkomstig van Finland. En daar zijn dergelijke wandelingen ontstaan. Ondertussen zijn er al in verschillende landen zo’n soort permanente wandelingen uitgestippeld. Een plekje in de natuur waar mensen die er behoefte aan hebben daar in stilte en rust te kunnen wandelen. Ze willen nu op verschillende locaties in België ook zo’n wandelroutes uitstippelen.

Het was een leuke ervaring en ik kijk er naar uit om hier en daar zo’n paden te zien opduiken. Achteraf was ik blij dat ik toch gegaan ben en het deed stiekem eens deugd om rustig te wandelen zonder de hondjes. Niet verklappen hé 🙂

Wat vinden jullie van bosbaden?

14 gedachten over “Bosbaden

 1. Organica

  Krijg je ook de resultaten te zien van de tests? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Wat mooi dat ze dat in België ook willen integreren!
  Wij gingen gisteren op uitstap naar de Ardennen en wandelden daar ruim een uur door het bos. Gaandeweg stonden er borden met spirituele teksten, wat mij persoonlijk erg aansprak. Als herboren kom je daaruit ❤

  Geliked door 1 persoon

 2. zwartraafje

  Ik hoorde onlangs iemand zeggen dat ze zich had ingeschreven voor een stiltewandeling in een bos. Geen flauw idee of dat iets gelijkaardigs was qua concept maar eigenlijk kom ik sowieso tot rust wanneer ik in een bos kom waar vrijwel alle externe prikkels plots wegvallen. Mocht ik nu ook nog eens mijn gedachten kunnen stilzetten op zo’n moment dan zou ik er nog meer tot rust komen.

  Geliked door 1 persoon

 3. LeenVdb

  Ik vind het woord bosbaden alleen al geweldig 🙂 Ik heb er ook al over gelezen, ik denk ook bij CM, maar nog niet meegemaakt. Het lijkt me wel iets voor mij; als ik nu ga wandelen met het lief dan gaat het om de inspanning. Voor hem moet het zo snel mogelijk vooruit gaan. Ik geniet liever van de omgeving en laat de natuur graag op me inwerken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s