Uitgelezen in September 2019

September was een goeie leesmaand. Ik las drie boeken uit en probeer nu ook ’s avonds wat meer te lezen. Al komt het er zeker niet elke avond van.

Aantal gelezen bladzijden: 1.136

De nieuwe feministische leeslijst – Marja Pruis
Verplichte leeskost voor een nieuwe generatie feministische lezers

Je kunt een leven lang over feminisme nadenken, feminist zijn, maar toch telkens opnieuw uitgedaagd worden om te bedenken wat het nou precies inhoudt. Vooral als er een nieuwe generatie feministen aan de deur klopt, speelt die vraag weer op. Wat Marja Pruis helpt bij het vinden van een antwoord? Boeken. Dus vroeg ze zich af: welke boeken moet de moderne feminist eigenlijk gelezen hebben? Ze schakelde een keurkorps aan denkers in om een actuele canon voor een nieuwe generatie lezers samen te stellen. De nieuwe feministische leeslijst is een verzameling lofzangen en kanttekeningen bij oude en nieuwe helden, radicale denkers, zachte eenlingen en dromers en drammers als Sylvia Plath, Maggie Nelson, Clarice Lispector, Renate Dorrestein en Audre Lorde.

Met essays van onder andere Niña Weijers, Mounir Samuel, Bregje Hofstede, Franca Treur, Fiep van Bodegom, Roos van Rijswijk en Clarice Gargard.

Ik had mijn twijfels of ik dit boek wel zou lezen. Maar eens ik begon, vond ik het zeer boeiend en het las bovendien heel erg vlot. Er worden verschillende boeken besproken door verschillende schrijfsters. Eén groot nadeel, je leeslijst wordt alleen maar langer door dit boek te lezen. Ik dacht altijd dat ik geen feminist was, omdat ik daar totaal niet mee bezig ben maar als ik herkende mezelf toch heel vaak in de stukjes.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: 24. een boek over feminisme

How to stop time – Matt Haig
Tom Hazard has a dangerous secret. He may look like an ordinary 41-year-old history teacher, but he’s been alive for centuries. From Elizabethan England to Jazz-Age Paris, from New York to the South Seas, Tom has seen it all. As long as he keeps changing his identity he can keep one step ahead of his past – and stay alive. The only thing he must not do is fall in love.

Heel graag gelezen. Het is geen hoogstaande literatuur maar ik vond het een origineel idee. Er zat wat van alles in: geschiedenis, spanning, quotes, romantiek,… Hij kon sommige gevoelens prachtig verwoorden. Ik miste wel wat diepgang maar dat hoeft ook niet altijd.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: 23. Een fictieboek waarin een echt bestaand figuur een rol speelt. Shakespeare komt voor in het boek, dus dat kan tellen.

Lampje – Annet Schaap
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Wat een prachtig boek was dat. Zo mooi geschreven. Ik hield enorm van haar schrijfstijl. Ook het verhaal was leuk en origineel. Een pareltje!

Goodreads: 5 sterren
VBC-puntje: geen

Wat lazen jullie in september?

 

7 gedachten over “Uitgelezen in September 2019

  1. LeenVdb

    Lampje zie ik tegenwoordig vaker opduiken, en staat dus ook op mijn leeslijst! How to stop time ook, sinds ik zijn ‘Reasons to stay alive’ heb gelezen.
    In september stond het lezen op een lager pitje maar intussen zit ik weer helemaal in de flow!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie