Waarom ik beter geen groot verlof neem

Ieder jaar kijk ik uit naar mijn groot verlof. Een lange periode van niks moeten, even uit de routine te stappen, geen wekker moeten zetten,… heerlijk! Het liefste wil ik dan ook mooi weer zodat ik veel buiten kan zitten in de tuin met een boek. Juni en juli zijn altijd drukke maanden op het werk, waardoor je het gevoel krijgt, nood te hebben aan verlof. Maar toch voel ik me altijd triest in het verlof.

Ik word bijna depressief als ik vakantie heb, ik had dagen waarin ik me futloos voelde en in niks geen zin had. Ik werd daardoor ook angstig. Nochtans had ik bewust geen lange periode genomen. Ik nam slechts twee weken. Want als single die aan staycation doet, lijken drie weken alleen thuis zitten me te lang. Maar kijk zelfs twee weken waren te lang 😀

Mijn vakantie was volgepland. Té vol zelfs, want ik kreeg stress omdat ik elke dag iets te doen had. Maar ik hIMG_1496eb er ook enorm van genoten om met vrienden af te spreken, begrijp me niet verkeerd. Zo ging ik wandelen in de Diksmuidse velden met twee vriendinnen en gingen we eten in Water & Vuur. Ik ging lunchen in Gent met vriendin K. Samen met vriendin I ging ik wandelen in de Bourgoyen. Ik deed een paar optredens en ging naar de gaypride in Antwerpen. Ik ontleende een dik boek ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers en las het uit. Ik ging naar het containerpark, want in het verlof komt er dat eens van.

Toen ik op vrijdag (jawel, een vrijdag!) terug aan het werk ging, waren die depressieve en angstgevoelens volledig verdwenen. Ik heb dus duidelijk nood aan routine en structuur. Maar ik ga ook gewoon graag gaan werken.

Volgend jaar ga ik gewoon een paar weken nemen maar niet aaneensluitend. Een week in juli indien mogelijk, een week in augustus. En voor de rest neem ik veel snipperdagen. Dat breekt mijn week eens en daar heb ik minder last van.

Houden jullie van een lange periode vakantie?

24 gedachten over “Waarom ik beter geen groot verlof neem

 1. Le petit requin

  Als ik op reis ga, dan liefst minstens twee weken (al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk :-)). Ga ik naar België, dan liefst een week, omdat dat weken zijn die wat lijken op wat jij hier beschrijft: heel volgepland met véél afspraken met vrienden & familie. Tof, maar inderdaad te vermoeiend voor langer dan één (max. anderhalve) week. Blijf ik thuis, dan liever losse dagen 🙂
  Klinkt alleszins als een goed plan om je vakantie meer in periodes van telkens één week te spreiden!

  Geliked door 1 persoon

 2. fiekefatjerietjes

  Vroeger was ik graag thuis in de vakantie, maar mijn man is graag weg, omdat hij anders toch alleen maar werkt. De afgelopen maanden is er zo veel gebeurd in ons leven, waardoor ik er eigenlijk deugd van heb gehad om bijna 2 weken weg te zijn. Maar het was heel fijn om weer thuis te zijn. En die snipperdagen, die vind ik ook geweldig. Binnenkort heb ik er nog een paar te goed!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hilde

  De voorbije jaren nam ik ook telkens een staycation, omdat het niet anders kon. Dat was dan vaak een aaneenrijging van daguitstappen. Maar vakantie is voor mij pas ècht vakantie, als ik er eens helemaal uit ben. Op reis met andere woorden en nieuwe dingen ontdekken, niet zelf moeten koken. Dit jaar zijn we wel op reis geweest en ik voelde me helemaal herbronnen achteraf.

  Geliked door 1 persoon

 4. goannelies

  Ik heb nog nooit een lange periode verlof genomen (ik werk ook nog maar 3 jaar) dus ik snap je heel goed. Ik heb precies moeite met verlof op te doen aan dagen waarop niks gepland staat en tegelijk heb ik dat soort verlof enorm hard nodig, alleen niet te lang 😃

  Geliked door 1 persoon

 5. Flavie

  Ik kan wel genieten van een lange periode thuis… zo nemen wij al jaren 4 weken verlof na elkaar. Mocht ik alleen zijn zou dit ook niet hoeven voor mij, dan zou ik ook eerder hier en daar een dag of weekje verlof nemen zodat de week breekt.

  Geliked door 1 persoon

 6. zwartraafje

  Oh, daar kan ik niet echt over meespreken vermits ik door mijn gezondheidsproblemen vrijwel steeds thuis ben. In het begin voelde dat heel onwennig aan maar ik ben het ondertussen wel gewoon geworden. Het bloggen heeft er voor gezorgd dat ik me niet geïsoleerd voel en ik spreek uiteraard ook af en toe af met vriendinnen. Toch kijk ik steeds uit naar een midweek Centerparcs of enkele dagen aan zee vermits dat wel echt aanvoelt als vakantie en ik dan kan lezen zonder me er lastig om te voelen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Saskia

  Als ik een langere periode vakantie heb probeer ik daarin wat balans te vinden tussen vol plannen en niets doen. Soms lastig… Straks nog weer anders met ons hummeltje erbij. Als ik vakantie heb gaan we meestal 1 weekje of een weekendje weg en de rest zijn we gewoon lekker thuis. Denk dat dit nu met Noa ook gewoon lekker zo blijft

  Geliked door 1 persoon

 8. LeenVdb

  Ik word ook onrustig van te lang thuis zijn. Een week is méér dan genoeg. Ik ga anders ook alles volplannen. En o wat mis ik de structuur van een werkdag dan! Terwijl ik de rust wel keihard kan gebruiken, dus ik spreek mezelf eigenlijk tegen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s