Uitgelezen in juli 2019

Het was een goeie leesmaand, ik had duidelijk de leesflow weer te pakken. Op dagen dat ik niet alleen op de trein zat, probeerde ik ’s avonds wat extra te lezen of tijdens de middagpauze.  Ik las maar liefst 5 boeken uit.

Aantal gelezen bladzijden: 1170

Redenen om te blijven leven – Matt Haig
Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.

Dit boek kwam op het juiste moment. Het hielp me alles weer wat te relativeren. Ik denk dat ik het boek ga aanschaffen (nu leende ik het uit de bibliotheek) om te lezen en te herlezen wanneer ik het even moeilijk heb. Maar dan in het Engels, want het lijkt me mooier in de originele taal. Het leest heel erg vlot.

Goodreads: 5 sterren
VBC-puntje: 8. een boek waarin depressie centraal staat.

De intrede van Christus in Brussel – Dimitri Verhulst
Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.

Ik vreesde voor dit boek maar het viel heel goed mee. Ik hou nog van zijn schrijfstijl en zijn misantropie. Ik wil zeker meer van deze schrijver lezen.

Goodreads: 3 sterren
VBC_puntje: 1. een boek dat zich afspeelt op een nationale feestdag of waar een nationale feestdag een belangrijke rol speelt. Als je de korte inhoud gelezen hebt, dan zie je dat het boek zich de 21ste juli afspeelt

Het verdriet van Vlaanderen – Kristien Hemmerechts
Vlaanderen en Nederland kennen een lange traditie van zwijgen over de schandelijke collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt willen die stilte doorbreken. Hun vader was een SS’er, hun moeder werkte als secretaresse voor Richard Jungclaus, hoofd van de Belgische SS. Hun getuigenis vormde een indrukwekkende bijdrage aan de succesvolle Canvasreeks Kinderen van de collaboratie. In het besef dat er meer te ontdekken en te vertellen viel, gingen ze samen met Kristien Hemmerechts op zoek naar de waarheid achter de taboes, de leugens en de mythes.

Op zich heb ik het redelijk graag gelezen. Soms vond ik het wat warrig en teveel van het één naar het ander springen. Maar het boek wist me toch te raken en ik hou van levensverhalen van oude mensen.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: 22. een boek waarin een tweeling een grote rol speelt. Dit lijkt me duidelijk 🙂

Zout – Marc Reugebrink
Baron van Rüdersdorf Helmstadt graaft in het landelijke Lende put na put op zoek naar zuiver water. Een goede vriend heeft hem erop gewezen dat de vele misgeboorten in het dorp en de ziekten en sterfgevallen onder de dorpelingen wellicht het gevolg zijn van het drinken van ernstig vervuild water uit de plaatselijke beek. Het is de reden waarom de meeste dorpelingen hun heil zoeken in de alcohol. Maar hoe de baron ook graaft, hij vindt geen zuiver water. Al wat omhoog komt is pekel. Zout. Het drijft hem eerst tot wanhoop, uiteindelijk tot waanzin. En dat is niet het enige wat de vondst van het zout in Lende teweegbrengt. Alles raakt in het ongerede, de dorpsgemeenschap valt uit elkaar en uiteindelijk is het ieder voor zich.

Een klein maar fijn boekje. Ik vond het amusant en heel goed geschreven. En een beetje geschiedenis. Graag gelezen en ik ben benieuwd naar meer van deze schrijver.

Goodreads: 5 sterren
VBC-puntje: 9. een boek waarin één van de smaken verwerkt werd: zoet, zout, bitter of zuur. Ook dit puntje spreekt voor zich, de titel is ‘Zout’

(Over)leven – Petra de Sutter & Elke Lahousse
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema’s waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?

Ik had verwacht dat het meer over haar transitie zou gaan. Ik was eerst een beetje ontgoocheld want transgender is iets dat me fascineert en interesseert. Maar achteraf was ik blij dat ook de andere thema’s die haar leven bepalen besproken werden. Een straffe madam! Respect voor alles wat ze doet.

Goodreads: 4 sterren
VBC-puntje: 5. een boek geschreven door iemand transgender of met een trans-personage in de hoofdrol. Beide opties van dit puntje kunnen tellen, aangezien een transvrouw haar levensverhaal vertelt.

Welke boeken lazen jullie in juli?

7 gedachten over “Uitgelezen in juli 2019

  1. zwartraafje

    Maar goed dat ik kan gaan spieken want mijn geheugen is zo slecht dat ik al niet meer uit mijn geheugen kan opsommigen wat ik gelezen heb in juli. In totaal waren dat 10 boeken waarvan eentje met comics en drie strips. Daarnaast las ik ook een non-fictie boek, een contemporary, twee fantasy-verhalen, twee romantische verhalen en een Young Adult boek dat zich in de toekomst afspeelt.

    Like

Plaats een reactie