Over online daten

Met dank aan een vriendin heb ik een maand lang gratis de krant ‘de Morgen’ met op zaterdag de papieren versie. Daarin stond een artikel van een meisje die op 3 jaar tijd 35 dates gehad heeft. Ik vond het zeer herkenbaar, niet dat ik al zoveel dates gehad heb (integendeel zelfs) én ik zit meest van de tijd helemaal niet op Tinder en consoorten.

Net als zij ben ik ook nieuwsgierig naar wie je er allemaal tegen komt. En het is gemakkelijk, want als 30er heb je niet altijd zin om uit te gaan en je moet al iemand vinden die zin heeft om mee uit te gaan. Zelf ben ik nooit een uitgaanstype geweest en als je met twee zit te kletsen op café leg je ook geen contact met andere mensen.

Door op zo’n sites te zitten heb je keuzestress. Zo gaat het bij mij ook, je denkt altijd dat er nog iemand beter te vinden is die aan al je puntjes op je lijstje voldoet. En dat is nu net dat niet werkt, bij mij althans. Want aantrekkingskracht is zoveel belangrijker dan het rationeel puntjes afvinken. Ik wil liefst een muzikant die geen kinderen heeft, iemand die aandacht heeft voor milieu, iemand die er rock’n’roll uitziet, geen honden heeft (ja, ik heb zelf drie windhonden maar ben niet zo’n hondenmens), windhonden mogen dan weer wel, ahja! en zo voort en zo verder. En ja, het is al gebeurd dat ik op een persoon verliefd werd die totaal niet aan dat plaatje voldoet.

Door al die wegwerpdates, zoals het artikel het noemt, zijn we veel minder geneigd om ons te binden of om nog te investeren in iemand. Ook op de dates zelf ga je snel over naar je lijstje en begin je te vragen of de ander kinderen wil. Terwijl je bij geflirt in café gewoon aftast of er interesse en aantrekkingskracht is en ga je veel minder snel over op de grote levensvragen. Wederom herkenbaar!

Als je begint te chatten met iemand, ben ik vaak directer en opener want je hebt toch niks te verliezen. Maar ook omdat ik individualistisch ben, ik ben gelukkig alleen. En ik ben graag alleen, misschien té graag. Net zoals het meisje afsluit in het artikel of ze nog goed in de markt ligt: Een geruststellende wetenschap voor iemand die stiekem het liefst alleen is.

Hoe staan jullie tegenover online daten?

 

20 gedachten over “Over online daten

 1. Lize_madebylilo

  Ik ben wel al een tijd aan het online daten maar ik verwacht er niet veel van. Als je 30-plus bent gaat het inderdaad direct over of je kinderen wilt of niet, willen ze direct gaan samen wonen… zo ben ik helemaal niet maar heb er wel al een goede vriendschap aan overgehouden.

  Geliked door 1 persoon

 2. tinyblogt

  Ik heb na veel vallen en opstaan en een hoop mislukte dates toch mijn man gevonden via een dating site, een week of twee gechat en dan meteen afgesproken. Alles bleek te kloppen, dus het is uiteindelijk toch gelukt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Veronique

  Na 10 jaar online daten heb ik er genoeg van. Voor mij voelt het ook gewoon als een wegwerpcultuur, waar mensen je even snel aan de kant schuiven als ze je aanvankelijk willen ontmoeten en leren kennen. En dat maakt je enorm onzeker.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mel

  Ik ken mensen die elkaar online leerden kennen en erg gelukkig zijn, het is een manier als een ander om iemand te leren kennen.
  Wat ik wel merk is dat daten erg rationeel geworden is (met lijstjes zoals je zegt). Maar ik weet niet of dat aan online daten ligt, of aan de leeftijdsgroep waartoe ik nu behoor…
  Ik ben intussen 13j gelukkig samen, maar normaal val ik op een heel ander type man. Als ik ‘m via een visuele app ontmoet had, weet ik niet of we ooit hadden afgesproken. En dat is denk ik de zwakte van online dating: aantrekkingskracht is zoveel meer dan het uiterlijk alleen, en dat kan je nooit vatten in een foto of een profielomschrijving.

  Geliked door 1 persoon

 5. Samaja

  Ik heb er geen ervaring mee, maar moest ik nu single zijn, zou ik het wel proberen. Ik hoor er soms de vreemdste verhalen over, maar er zijn in de familie ook verschillende koppels die elkaar zo leerden kennen en nu heel gelukkig zijn. Ik zie het een beetje als de moderne manier om elkaar te leren kennen, nu dat veel minder op fuiven of via vrienden lijkt te gebeuren. Of die indruk heb ik toch. Dat lijstje met verwachtingen is idd wel tricky. Zo zou ik nooit aan mijn man gekoppeld geweest zijn, want ik wilde absoluut een niet-roker en hij rookte wel toen we elkaar leerden kennen. Nu gelukkig niet meer. Om maar te zeggen, soms moet je niet te streng zijn in die eisen en de aantrekkingskracht zijn werk laten doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. josiesstories

  Ik denk dat het meer weten wat je wilt ook te maken heeft met de leeftijd, je hebt een eigen leven opgebouwd en die andere moet daar ook in passen, als 18jarige is het toch allemaal nog minder vastomlijnd. Denk ik dan. Ik ben wel fan van online daten omdat ik te verlegen ben om IRL contacten te leggen, maar gelukkig is het niet meer van toepassing en ben ik vant straat. Al heb ik soms wel stiekem spijt dat Tinder van na mijn date-tijd is, dat had me wel spannend geleken zeg 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Le petit requin

  Ik heb het nooit gedaan en had er, toen ik tussen mijn 20 en 25 single was, ook weinig behoefte aan. Al lag dat niet per se aan online daten op zich, ik had algemeen weinig behoefte aan “zoeken naar iemand” eigenlijk 🙂
  Ik weet niet of het mijn eerste keuze zou zijn moest ik single zijn, maar ik zou het zeker ook niet uitsluiten. Uiteindelijk zijn er zoveel manieren om iemand te leren kennen, waarom zou online daar niet ook eentje van kunnen zijn? Al blijft het natuurlijk wel zo dat aantrekkingskracht meer is dan afgaan op een foto en een lijstje afwerken en dat bij online daten veel makkelijker gebeurt dan “in het echt”.

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Het is een moeilijke, op zich ook niks tegen online daten maar ik merk wel dat ik veel objectiever zoek dan.
   Ik heb er eigenlijk ook weinig behoefte aan om nu iemand te zoeken maar in vakantieperiodes mis ik wel soms iemand om leuke dingen te doen want ik ben ook niet iemand die veel reist.

   Geliked door 1 persoon

 8. Flavie

  Ik heb het vroeger ook gedaan… en ik vond het niet altijd even rozengeur en maneschijn… ik vond het zo wat geforceerd. Ik denk dat het eerder de juiste man (online of niet) leren kennen op de juiste moment en dan kan alles 😉 .

  Geliked door 1 persoon

 9. Silke

  ooh zo herkenbaar! Aantrekkingskracht in het echt is zo belangrijk. En ik moet zeggen sowieso de uitstraling. En dat kan soms heel moeilijk te vangen zijn in een foto. Het is een beoordeling op een paar foto’s en met een beetje mazzel nog een (leuk) profiel. Ik maak af en toe zelf gebruik van Tinder. Mijn ervaringen zijn wisselend, maar ik moet zeggen dat ik er enkele écht leuke mensen heb ontmoet!

  Geliked door 1 persoon

 10. LeenVdb

  Mijn zus heeft haar vriend online leren kennen. Het is de ideale manier om mensen te leren kennen als je sociaal leven het niet toelaat (bv als je weinig vrienden hebt, of die vrienden zijn allemaal al van ’t straat). Ik heb het zelf nooit gedaan – 11 jaar geleden was dat nog not done en interesseerde het andere geslacht me nog niet in die mate dat ik naar een relatie op zoek was – en hoop eerlijk gezegd dat het ook nooit nodig zal zijn want het is niet goed voor mijn toch al wankele eigenwaarde, vermoed ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s