Ben ik wel hooggevoelig?

Een vraag die me de laatste dagen wat bezig houdt. Ik ben er beginnen over nadenken na een gesprek met mijn collega. Ik weet niet meer hoe we er toe kwamen, maar hij zei: ‘je zegt altijd dat je zo gevoelig bent, maar ik vind u helemaal niet zo gevoelig. Ik vind u net een sterke en onafhankelijke vrouw die keuzes maakt voor haarzelf.’ Ik vertelde dit aan een andere collega en zij vond net hetzelfde. Het zijn nochtans collega’s die me al meerdere keren hebben zien wenen.

Want dat is het hem net… ik vind me zelf gevoelig omdat ik heel snel begin te wenen. Ik zie dat als een teken van zwakte en overgevoelig zijn (waarmee ik niet wil zeggen dat HSP’s (=hoog sensitief persoon) zwak zijn, integendeel). Maar zo voel ik me wel als ik ween, een watje.

Als je zou vragen aan HSP’s of ik een HSP ben, dan ben ik zeker dat ze zullen zeggen van wel. Mijn collega’s vinden van niet… Toen ik de vraag stelde aan mijn ex, zei hij dat je niet teveel belang moet hechten aan de mate van gevoeligheid want dat is voor iedereen anders en hangt ook af van de gebeurtenissen. En dat het een beetje zinloos is om je af te vragen hoe gevoelig je bent, want wie of wat is de referentie.

Wat zeker is, is dat ik onzeker ben. Ik ben onzeker over wat mensen van me denken, waardoor ik gevoelig kan reageren op een bepaalde reactie. Dit heb ik vooral bij mensen die ik graag heb maar niet kan inschatten wat ze écht van me vinden. Of omdat ik niet kan inschatten hoe ze zijn en wat ik van hen moet verwachten. Daardoor ga ik vaak piekeren en negatief denken, daardoor heb ik het soms totaal bij het verkeerde eind. Terwijl een HSP aanvoelt, hoe iemand is en in elkaar zit.

Vaak sta ik niet stil bij hoe ik me voel bij iets. Ik vind het heel moeilijk om te zeggen wat ik bij iets voel. Als de woorden van anderen hard binnen komen, dan is dat meestal omdat ik die persoon niet kan inschatten. Zo ken ik mensen die heel direct zijn, maar ik heb hun woorden nog nooit als kwetsend opgevat.

Wat ook zeker is, is dat ik heel empathisch ben. Een kenmerk van HSP zijn is dat je de direct aanvoelt hoe andere mensen zich voelen. Maar ook dit heb ik niet, als ze mij niet zeggen dat ze stress hebben of zich triest voelen dan heb ik dat meestal niet door. Het zal me misschien wel opvallen dat ze stiller zijn. Ik kan bovendien ook niet goed tussen de lijntjes lezen. Maar als ik iemand zie huilen, dan moet ik ook huilen. Als iemand me een triest verhaal vertelt, dan komen er tranen in de ogen. De ene buurvrouw kwam me vertellen dat de ex-man van een andere buurvrouw gestorven is en meteen voel ik me triest omdat ik hun verdriet voel. Maar had ze mij niks gezegd, ik had het nooit gemerkt dat er iets gaande was.

Wat ook zeker is, is dat ik niet goed tegen lawaai van buitenaf kan. Ik kan er niet tegen als er een hond staat te blaffen of iemand zijn muziek luid zet. Veel babbelende mensen op de trein vind ik minder lastig dan 2 babbelende mensen, omdat ik dan het gesprek ga volgen en me niet kan concentreren op mijn boek.
Ik kan best goed pijn verdragen. Toen ik na mijn operatie moest zeggen hoeveel pijn ik had, zei ik 4/10. Terwijl ik achteraf van andere mensen met dezelfde operatie hoorde dat ze 11/10 zeiden omdat de pijn ondraaglijk was. De momenten dat ik niet goed tegen pijn kan, is omdat ik het in mijn hoofd erger maak dan dat het is. Zoals bloed trekken.

Wat ook zeker is, is dat ik heel introvert bent. Ik krijg stress van een te volle agenda en heb veel tijd nodig om alleen te zijn. Ik spreek graag af met vrienden, maar gedoseerd. Een avond of een middag vind ik heel leuk, maar een hele dag vind ik te veel. Ik hou niet van veel volk op één plaats.

Ik denk er waarschijnlijk te veel over na. Ik ontken zeker niet dat ik mijn gevoeligheden heb of ontken wie ik ben, maar ik vond de opmerkingen van mijn collega’s ook wel fijn om te horen. Het zette me eens tot nadenken. Ik stelde de vraag nog aan een andere vriendin en haar antwoord was: ik vind je vooral down-to-earth. Wat ik ook leuk vond om te horen 🙂

19 gedachten over “Ben ik wel hooggevoelig?

 1. Mel

  Ik twijfel ook. Op sommige vlakken ben ik gevoelig (geluid, licht, trieste film) op andere totaal niet (mensen aanvoelen, pijn).
  Toen ik mezelf verdiepte in introvertie had ik daar veel aan: ik leerde mezelf aanvaarden en sindsdien gun ik mezelf de rust die ik nodig heb. Met HSP heb ik niet zo’n openbaring gehad. Dus laat ik in het midden of ik al dan niet HSP ben. Wat ben ik met een label als het mij niet vooruit helpt denk ik dan.
  Wel leuk dat de mensen in je omgeving je zo positief zien 🙂 Je gevoelens uiten in een wereld waar ‘dat niet mag’ vind ik persoonlijk heel sterk. Als ik moet huilen loop ik naar het toilet. Dan vind ik jezelf uiten waar anderen bij zijn veel sterker dan vluchten zoals ik doe…

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Introvert ben ik heel erg, ik wilde als kind al niet naar feestjes en vond een uurtje met een vriendinnetje wel meer dan genoeg.
   Ik haat het dat ik zo direct voor het minste begin te wenen. Ik ween vooral uit onmacht en kwaadheid.

   Geliked door 1 persoon

 2. Samaja

  Ikzelf vind veel van mezelf terug in de lijst vragen die zou moeten uitmaken of je HSP bent, maar ook niet alles. Ik plak het ook niet echt als een etiket op mezelf, die zijn niet altijd nodig, toch?

  Like

 3. goannelies

  Ik herken me hier helemaal in! Een tijdje geleden liet mijn baas vallen dat ik hooggevoelig was voor wat er op kantoor gebeurde en dat zette me echt aan het denken. Ik ben wel zo iemand die meteen aanvoelt wat anderen voelen. Ik voel het wanneer er iets mis is en ga dat meepakken en proberen naar een oplossing te zoeken. Hangt er dus een sfeer van frustratie op kantoor dan ga ik daar echt wel heel erg down van worden. En ja, ik ween ook snel. Alleen niet altijd in het zicht. Maar er zijn ook veel punten waarop ik niet noodzakelijk aan de hsp-defeinitie voldoe. Ik kan best wel tegen geluid (wij hebben een open office, de hel voor hsp’ers zeggen ze), als ik er genoeg van heb zal dat eerder door mijn introvert karakter zijn (te veel sociaalheid) dan puur de geluidsprikkels. Ik kan dan weer helemaal niet tegen fel licht. Daar ben ik echt gevoelig aan. Ik denk dat wij niet per se hsp’er zijn, maar er wel kenmerken van hebben en dat het belangrijk is om daar rekening mee te houden. De vraag is ook in welke mate we wel op zoek moeten gaan naar stempels voor onszelf. Of we nu hsp zijn of niet, we moeten gewoon een evenwicht vinden voor onszelf dat werkt. Dat is wat echt telt.

  Geliked door 1 persoon

 4. AnythingEls

  Er is een verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief. Je kan hoogsensitief zijn en toch niet hooggevoelig reageren, dat bestaat ook :-). Maar je kan ook hooggevoelig zijn zonder hoogsensitief te zijn.

  Like

 5. Le petit requin

  Goh, zo’n omschrijvingen zijn altijd moeilijk he: enerzijds is het goed om te weten of je iets “bent” of niet, omdat dat kan helpen om te weten waar je rekening mee moet houden (te grote groepen, teveel lawaai vermijden…), anderzijds denk ik soms dat zo’n labeltjes vaak op één of andere manier altijd wel passen, omdat er altijd wel bepaalde kenmerken van toepassing zijn. Het gevaar daarvan is denk ik dat je op den duur misschien onzekerder wordt over jezelf dan nodig (zoals jij jezelf bijvoorbeeld als minder sterk beschouwt dan je door anderen waargenomen wordt). Goed dus dat je er voor jezelf bij stilstaat!

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Dat denk ik ook wel, als je ziet hoe goed die boeken verkopen terwijl maar 20% HSP zou zijn. Ik vind de omschrijvingen soms net iets te zweverig, ik ben ergens heel rationeel ingesteld en dat botst soms.

   Like

 6. Anneke

  Ik herken mezelf er wel in, eerlijk gezegd. Het enige waarin ik me niet herken is die pijn. Die grens ligt bij mij eigenlijk heel hoog. Maar teveel prikkels (licht, geluid, emoties, stress, drukte, …) en ik sla helemaal door. Ik moet vaak al bekomen van een middagje in de stad. Wat niet wil zeggen dat ik er niet van geniet, maar wel dat ik weet wat ik kan en niet kan verdragen en wanneer ik een pauze moet nemen.
  Maar of het snel huilen nu wil zeggen dat je een watje bent, zou ik zo meteen niet zeggen… volgens mij wil dat alleen maar zeggen dat je goed je emoties durft uiten. En dat vind ik net een mooie kwaliteit bij iemand 🙂

  Geliked door 2 people

 7. Hilde

  Wel, een van die zo goed verkopende boeken (Puur lichter leven van Jolijn Hendriks) heeft me dan toch wel goed op weg geholpen om tot heel verrijkende inzichten te komen.. Doorheen de jaren heb ik vooral geleerd dat hooggevoeligheid geen zwakte is, maar eerder een sterkte…Dat weten en beseffen maakt het al een heel stuk draaglijker. Ook op m’n huidige werkstek is daar ruimte voor, iets waar ik jarenlang schrik voor heb gehad (want dat pastte niet/hoorde niet bij ‘de’ norm). Of iemand het nu is of niet, zo’n hooggevoelig persoon, voornaamste is dat men vooral zichzelf mag en kan zijn…en zich daarin laat omringen door de juiste personen.

  Geliked door 1 persoon

 8. zwartraafje

  Ik blijf echt geloven dat introverte mensen vaak sterker zijn door hun empathie. Alleen overlappen vakjes elkaar vrij vaak en is het daardoor onmogelijk om je zelf slechts één label toe te schrijven. Zo trek ik mezelf heel veel aan en sta ik ongetwijfeld te vaak stil bij zaken die misschien nooit zullen gebeuren. Huilen doe ik dan weer zelden. Om de één of andere reden ben ik daar niet goed in. Soms vraag ik me af of het qua verwerkingsproces niet beter zou zijn wanneer ik dat wel kon doen.

  Geliked door 2 people

 9. Pingback: Over HSP en stempels – goannelies

 10. Leen

  Stempels zijn nooit eenduidig; ze dekken meerdere ladingen – grotere of kleinere. Dus het kan goed zijn dat je een HSP bent, maar dan in mindere mate dan een andere HSP. Ik voldoe ook niet 100% maar toch zeker 75%.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s