De vierde jarige

Vorige maand schreef ik over de tweede jarige, maar eigenlijk was zij de derde jarige. Mati verjaart op 1 januari en die was ik vergeten… #blozendekaakjes. Nyrah was de tweede jarige in februari.

Maar vandaag is mijn oudste kat jarig en zij wordt 16 jaar! Je merkt dat ze ouder is doordat ze vaker slaapt. Ze een hartziekte, namelijk HCM ofte Hypertrofische Cardiomyopathie (als ik het goed heb). Dat is het verdikken van het hart waardoor de kamers kleiner worden en er minder doorbloeding is. Een gevolg daarvan is dat haar nieren nog maar voor 30% werken en zij dus fel vermagerd is. Ze heeft de ziekte ondertussen 5 jaar. Er bestaat medicatie voor maar die geef ik niet. De dierenarts zegt dat het niet bewezen is dat het helpt. Bovendien heeft ze geen pijn en de medicatie genezen haar niet. Ze dienen enkel om haar leven te lengen. Aangezien ze nu 16 is, leeft ze al vrij lang met de ziekte.

Ze was mijn eerste huisdier en is heel sociaal naar de honden en andere kat. Ook mensen vindt ze leuk. Nu toch, vroeger liep ze weg maar nu komt ze om aandacht vragen.

Een gelukkige 16de verjaardag, Pebbles!

Advertenties

10 gedachten over “De vierde jarige

 1. Mel

  Zo lief 🙂 Proficiat, Pebbles! Bij onze kat vermoeden ze ook HCM (ruis op het hart). De ene dierenarts zei hetzelfde als de jouwe. De andere dierenarts bekeek ons scheef toen we zeiden dat we geen pilletjes wilden geven, alsof we onze kat niet goed verzorgden. Ik vind het moeilijk om uit te maken wat nodig is en wat niet. Naar mijn gevoel is er toch veel commerce mee gemoeid (dure medicatie verkopen, niet-altijd-nodige-operaties uitvoeren…)

  Liked by 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Dank je wel! Ik denk dat er ook veel commerce in zit, mijn DA is altijd eerlijk. Ze moet in principe ander voer krijgen voor haar nieren maar dat eet ze niet graag. En ze zei, je geeft ze beter iets dat ze graag eet voor de tijd dat ze er nog is. Want of ze vermagert omdat ze te weinig eet, wegens niet lekker of ze vermagert omdat het geen aangepast voer is.
   HCM kun je zeker zijn als je scan neemt, maar ondertussen mag mijn kat niet meer in slaap want dan blijft ze er in. De pilletjes dienen enkel om het leven te lengen want genezen doen ze sowieso niet. En kijk Pebbles leeft er nu 5 jaar mee 🙂

   Like

   1. Mel

    Ja je hebt gelijk, het ging over die scan, ik was in de war 🙂 Wat leuk dat je zo’n eerlijke dierenarts hebt. Persoonlijk vind ik het ook belangrijker dat ze ’n goed leven hebben dan ’n lang leven. Hopelijk kan Pebbles er nog verschillende jaren mee voort!

    Liked by 1 persoon

 2. Samaja

  Wat een snoetje! 16 jaar is toch behoorlijk oud voor een kat, niet? Bij mijn ouders worden ze ook allemaal zo oud. Eentje is nu al 17, ik durf er niet aan denken dat we ze binnenkort sowieso moeten afgeven.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s