What’s in a name: windhond (26/40)

Ik vraag me af of veel mensen weten waar de naam windhond vandaan komt. Ik weet het eigenlijk ook maar per toeval. Zelfs nog van voor dat ik windhonden heb. We keken toen wel eens naar de Canvascrack, een quiz op Canvas. Daarin kwam de vraag waar de naam windhond vandaan komt.

Windhond heeft helemaal niks met wind te maken. Maar windhond komt van ‘hazewind’, de oude naam voor windhond. En wind komt van het woord ‘winde’ wat hond betekent. Dus hazewind betekent dus niet meer dan hazenhond, want deze honden werden/worden gebruikt om op hazen en konijnen te jagen. Eigenlijk betekent windhond, hondhond.

In het Engels heten deze honden sighthounds, wat letterlijk zichthonden betekent. Want deze honden jagen vooral met de ogen, in tegenstelling tot andere rassen die voornamelijk met de neus jagen.

Mijn honden zijn eigenlijk podenco’s en die behoren niet tot de windhonden maar tot de half-windhonden die geklasseerd staan bij de oertypes. Ze zijn half-windhonden omdat ze ook op levend wild jagen, meer bepaald op konijnen. En daarbij gebruiken ze vooral de neus in plaats van het zicht. Vandaar dat het in principe geen windhonden zijn.

Wanneer ik een zin of uitdrukking tegen kom in romans, dan noteer ik die altijd. Een mooie uitdrukking vind ik: hij/zij studeert voor windhond. Wat betekent: het is een mager persoon.

Hebben jullie nog weetjes over windhonden? Of kenden jullie de betekenis van windhonden?Β 

 

Advertenties

16 gedachten over “What’s in a name: windhond (26/40)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s