En toen stopte ik met facebook…

Ik heb al altijd een haat-liefde-relatie gehad met facebook. Er zijn veel leuke dingen maar ook veel ergernissen. En ik vond het de laatste jaren zo’n waste of time dat ik eind 2016 al eens overwogen had om te stoppen met facebook. Maar het lukte me niet. Ik had de site en app al geblokkeerd op mijn smartphone en dat was al een hele verademing.

Maar ik merkte dat ik ’s avonds te lang achter mijn laptop bleef hangen en dan vooral doordat ik op facebook bleef lanterfanten. Ik wist dat Kelly van Tales of the Crib dat al veel langer deed, een leven zonder facebook, dat ik een tweetal weken geleden besloot om er ook de brui aan te geven.

Ik heb nog een facebook-account om mijn blogposts te delen. Maar het is een eenzaam account zonder vrienden en met maar één vind-ik-leuk-pagina. Dus ik surf er alleen naar als ik iets moet opzoeken van een evenement die enkel en alleen op facebook gedeeld wordt of om mijn blog te delen. Ook heb ik facebook nodig voor mijn werk maar dat is nu gelinkt aan mijn account zonder vrienden.

En ik mis het na die ruim twee weken totaal niet. Er zijn misschien dingen die ik maar veel later ga horen of helemaal niet. Maar met mijn echte vrienden heb ik contact genoeg via whatsapp, brieven, mail of gewoon in het échte leven afspreken. Mensen die me missen kunnen me altijd bellen of sms’en om af te spreken want dat vind ik veel leuker. En misschien mis ik leuke evenementen maar dat is dan maar zo.

Hebben jullie een facebook-account?

27 gedachten over “En toen stopte ik met facebook…

 1. Lize

  Ik probeer al lang om te stoppen met Facebook maar het lukt mij niet… Mijn uitvlucht is nu dat ik het houd omdat ik een Facebookpagina heb voor Made by Lilo (mijn bijberoep) en dat die anders zou verdwijnen. Terwijl ik heel goed weet dat het geen ramp is als die pagina er niet meer zou zijn. Bij mij is het “alles of niets” en niet een profiel met maar weinig vrienden of een profiel waar ik niets meer op post.

  Geliked door 1 persoon

 2. goannelies

  Ik zou ook graag stoppen met Facebook maar door mijn job als online marketeer kan ik het me echt niet permitteren en moet ik op de hoogte blijven van de nieuwste updates en de gevolgen voor gebruikers. En minderen, dat lukt amper. Mooie beslissing!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mel

  Oh fijn dat je de knoop doorhakte, geniet maar van de tijd die je daarmee wint! Zelf ben ik 2 jaar van fb af geweest en ik miste het ook niet. Maar het is een fijne manier om contact te houden met gelijkgezinde mensen die niet noodzakelijk vrienden zijn, daarom ben ik er sinds een half jaar terug op. Maar deze keer op een gezonde manier: minimum aan likes, minimum aan vrienden, geen app op gsm, geen links in mijn browser. Ik moet er heel bewust heen surfen en dat doe ik maar een paar keer per week. Momenteel een ideaal evenwicht voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 4. Tineke

  Wat goed zeg! Zelf zit ik ook weleens te denken om mijn account op te zeggen, maar iets houdt mij tegen…kom er alleen niet zo goed achter wat het is. Het zou wel heel fijn zijn om minder vaak mijn Facebook te checken…misschien moet ik daar maar eens mee beginnen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. fiekefatjerietjes

  Ik heb ook nog mijn profiel, maar de laatste maanden doe ik er maar weinig mee. Het is ook vooral reclame en berichten van pagina’s dat je te zien krijgt, en weinig foto’s of dingen van je vrienden zelf. Nee, geef mij ook maar mails en brieven en echte afspraken. Messenger gebruik ik dan wel nog.

  Geliked door 1 persoon

 6. Evi

  Ik heb er een maar vooral omdat ik werkgerelateerd veel met social media moet bezig zijn. Op mijn persoonlijke account gebeurt al heel lang bitter weinig. En ik heb ook niet het gevoel dat ik veel aan het missen ben of dat andere leeftijdsgenoten er nog zo sterk met bezig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Nina

  Ja, maar gelukkig geen last van een verslaving. 🙂 Daarvoor vind ik het ook niet interessant genoeg meer. In de begindagen was het nog vrij persoonlijk, nu is het eigenlijk niet meer dan één lange feed met links naar artikels of filmpjes over vanalles en niks.

  Geliked door 1 persoon

 8. Le petit requin

  Goed dat je de beslissing nam! Op zich is er niets mis mee, maar als je inderdaad merkt dat je er meer nutteloze tijd op doorbrengt dan iets anders… Heb om dezelfde reden mijn profiel ongeveer 2,5 jaar geleden opgezegd en het nog geen seconde gemist 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Hilde

  Wat een inspirerende blog. Kamp hier met name ook al geruime tijd mee. De reden waarom ik het behoud zijn interessante groepen (zoals leesgroepen) van gelijkgestemden en om te kunnen linken naar mijn blog. Maar daar blijft het ook bij. Voor mij geen medium voor ‘echte’ vrienden, die zie ik liever… in het echt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Shirley

  Ik plaats al jaren zelf niets. Ik kijk nog wel, maar steeds minder. Het is ook minder leuk, omdat anderen steeds minder plaatsen. Voor mijn werk heb ik Facebook nodig, dus voorlopig zou ik mijn account sowieso niet verwijderen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Flavie

  Ik heb er eentje maar ben geen intensief gebruiker. Ik gebruik het vooral voor het nieuws, ik ben geabonneerd op enkele nieuwsankers en zo zie ik wat actualiteit passeren tussen de posts die de vrienden plaatsen.

  Geliked door 1 persoon

 12. zwartraafje

  Twee zelfs. Eentje voor vrienden en familie en een als Zwartraafje. Die laatste gebruik ik voor de blog en het volgen van uitgeverijen en blogvrienden. Ik merk dat ik de laatste maanden steeds vaker door mijn vriendenlijsten heen ga. Of dat ik wel bevriend ben met mensen maar hen zelf niet volg omdat ik sommige van hen helemaal niet zo goed ken en er op die manier veel energie aan verlies. Door kritisch te zijn in wie en wat ik wel/niet volg lukt het me meestal wel om het bij te houden zonder er gek van te worden. Helemaal stoppen lijkt me moeilijk vermits er in de familie vaak via FB wordt afgesproken. Het helpt natuurlijk ook dat ik de Facebook en Twitter app nooit op mijn smartphone heb geïnstalleerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Het scheelt al een pak als je het niet op je smartphone hebt. Soms twijfel ik wel om een beperkt aantal vrienden toe te voegen maar ik vrees dat ik binnen de kortste keren weer vertrokken ben.

   Like

 13. iliveformydreams.com

  Ik heb wel Facebook, vooral voor contacten met mensen die in een ander land wonen en filmpjes / creatieve ideeën voor mijn werk. Op mijn eigen ‘wall’ post ik weinig 🙂 Goed van je hoor, dat je het gewoon hebt verwijderd, zou ik denk ik niet zo snel doen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Leen

  Ik zit er ook te veel op, dat geef ik toe. En feitelijk zitten er niet meer zoveel mensen op als vroeger – ik bedoel, mensen lijken minder te posten dan vroeger. Ikzelf incluis; ik post nog wel op mijn twee blogpagina’s maar op mijn persoonlijke account bijna niets meer. Contact met vrienden en familie verloopt inderdaad via andere wegen. En toch. Ja. Gewoontes zijn moeilijk af te leren 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s