Waarom de MBTI-persoonlijkheidtest moeilijk is…

In eerder blogposts schreef ik over het feit dat ik een randgeval ben, als het op MBTI-persoonlijkheden aankomt. Maar in feite klopt dit niet, want je kan maar één type zijn. Je kan niet de ene keer zus zijn en de andere keer zo. Ik heb me er de laatste tijd enorm in verdiept en botste op een aantal misverstanden. En dat maakt de materie er niet eenvoudiger op.

Je wordt vaak ge’mistypt’

Als je een MBTI-test doet, kom je vaak een verkeerd type uit. Dit komt vaak omdat er teveel gekeken wordt naar de verschillende letters (E-I, S-N, F-T, J-P) in plaats van naar de Cognitieve functies (Fe-Fi, Te-Ti, Ne-Ni, Se-Si). Door die test kom je bijvoorbeeld INFP uit terwijl je een INFJ bent. Er is één lettertje verschil maar de cognitieve functies zijn bij deze types totaal verschillend. Maar beide types zijn gevoelig, empatisch, idealistisch,… dat maakt het verwarrend.
En dat is ook de reden waarom je de ene keer ISFJ bent en de andere keer INFJ, omdat de test niet waterdicht is. Zo zijn er een aantal personen waarvan ik vermoed dat ze een ander type zijn dan hun uitkomst van de test.

Je voorkeur voor een type

Sommige mensen willen een bepaald type zijn. Terwijl je geen type kan zijn, die je niet bent. Je kan je er wel naar gedragen maar is het belangrijker om gewoon te zijn wie je écht bent. Want dat helpt alleen maar jezelf. Je kan als introvert, proberen om altijd extravert te zijn maar dat gaat alleen ten koste van jezelf. Via verschillende facebook-groepen kwam ik tegen dat veel mensen INFJ beweren te zijn maar eigenlijk INFP zijn.

Het is niet zwart-wit

Je bent nooit 100% een bepaald type, want iedereen is uniek en anders. Je kan je herkennen in verschillende types. Vandaar dat ik dacht een randgeval te zijn. En daardoor kun je oneindig beginnen twijfelen. Dan lees ik bijvoorbeeld dat een INFP authenticiteit voorop stelt en dan denk hé, dat heb ik ook. Er zijn ook veel quotes en uitspraken die zogezegd bij een type horen maar die volgens mij ook bij andere types van toepassing kunnen zijn. Het is bovendien zo dat als je beslissingen neemt op gevoel dat je daarom niet altijd alle beslissingen op gevoel neemt.

Het is zeer ingewikkelde materie waar ook veel misvattingen over zijn. Ik vind het zeker en vast interessant en vind het dan ook fijn om er over te lezen en leren. Wie hier meer over wilt weten, mag je me gerust mailen en misschien blog ik er nog over.

 

 

17 gedachten over “Waarom de MBTI-persoonlijkheidtest moeilijk is…

 1. Tineke

  Ik heb in mijn loopbaanbegeleiding ook deze test moeten doen en ik vond het ontzettend interessant om te lezen wat eruit kwam (Ik had het ESFJ profiel). Het geeft mij een beetje houvast in welke richting ik kan gaan kijken voor een nieuwe baan. Maar het is wel zo dat je jezelf via zo’n test wel in een hokje laat plaatsen. Gelukkig bestaat het leven uit meer dan tests. 🙂

  Geliked door 2 people

 2. zwartraafje

  Vooral dat laatste vind ik heel belangrijk. Je kan gewoon nooit in één vakje worden ingedeeld. In het verleden zorgde dit voor mij vaak voor problemen in het ziekenhuis. Gelukkig kijken mijn huidige specialisten wel verder dan hun eigen specialisme. Maar ook op andere vlakken merk ik heb. Ik heb zowel kenmerken van een introvert als extrovert iemand. Daar hebben ze ondertussen blijkbaar een nieuw vakje voor aangemaakt … ambivert. Als ik lijstjes af ga van twee verschillende tests dan vind ik mezelf echter steeds in verschillende zaken terug. Soms zijn die zaken zelfs vrij tegenstrijdig. Dat viel me onlangs nog meer op toen ik er dankzij een blogpost op Vaker Vrolijk met mijn neus werd opgedrukt.

  Geliked door 1 persoon

   1. zwartraafje

    Ik ben overdag meestal alleen thuis doordat ik niet kan gaan werken. Uiteraard kom ik wel mensen tegen wanneer ik boodschappen doe maar ik kan hier evengoed makkelijk een hele dag alleen bezig zijn. Ik hou er ook van om af en toe met vriendinnen af te spreken. Bij grote groepen merk ik echter al snel dat het wat te veel voor me wordt omdat ik niet goed tegen drukte kan. Waarschijnlijk net doordat ik die rust zo goed gewoon ben.

    Geliked door 1 persoon

 3. Le petit requin

  Schrijf die blogs maar wat mij betreft 🙂 Ben vooral geïnteresseerd in die cognitieve functies, want inderdaad: ik ben bij een aantal kenmerken ook een randgeval. Zou de test eigenlijk nog eens opnieuw moeten doen, want waar ik vroeger eerder een twijfelgeval was op gebied van “extravert vs. introvert”, ben ik ook al eens overduidelijk introvert geweest. Alleen was dat op een van de diepste punten in mijn depressie, wat die test toen ongetwijfeld ook beïnvloed heeft (elk “naar buiten gaan”, elk menselijk contact vroeg toen energie en ja, toen scoorde ik natuurlijk bijna 100% op introvertie, terwijl dat ervoor nooit zo sterk het geval was).

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Lief om te horen 🙂 Sowieso moet je de test doen als je je goed in je vel voelt want bij stress, angst, depressie etc gedragen we ons niet zoals we zijn. Ik ben 100% introvert maar ik heb ook nood aan mensen om me heen…

   Geliked door 1 persoon

 4. Hilde

  Uit de reacties die ik hier zoal lees, zou dit me wel vooruit kunnen helpen ivm m’n keuze qua werk. Toch blijf ik zo’n beetje alert want weet niet in hoever zulke tests echt voor de volle 100% betrouwbaar zijn. Ooit legde ik een test af (ken helaas de naam niet meer) in zo’n recruteringsbureau. Wat daar uit kwam, klopte volledig. Helaas kreeg ik die test niet mee toen. Dat mensen een bepaald type ‘willen’ zijn vind ik een beetje vreemd. Je kan je toch niet anders voordoen dan je bent…?

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Het is vooral bij INFJ dat mensen beweren een INFJ te zijn omdat het zeldzaam is, vermoed ik. Het is ook zo dat als je hooggevoelig bent, je sowieso al veel van de INFJ erkent maar het draait vooral over hoe je info verwerkt.

   Geliked door 1 persoon

 5. Leen

  Bij het invullen van zo’n test is het risico groot dat je die invult met in gedachten de persoon die je wil zijn, in plaats van de persoon die je bent. Ik heb mezelf daar ook op betrapt en ben toen opnieuw begonnen. Mijn uitkomst: (en ik ben het moeten gaan opzoeken want het etiket is alweer vergeten :p) ISFJ. Vooral de eerste en de laatste letter kloppen helemaal!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s