Zin in boeken #1: mijn ervaring met de liefde

Af en toe lees ik mooie zinnen, levenswijsheden, zinnen over windhonden,… in boeken en deze wil ik graag met jullie delen. Ik ga een nieuw rubriekje maken waarin ik telkens over één of meerdere zinnen uit gelezen boeken ga bloggen.

Vandaag kwam ik een levenswijsheid over de liefde tegen. Deze paragraaf komt uit Nacht van het Kwaad (deel 2 uit de century-trilogie) van Ken Follet. Ik heb er stukjes uit weggelaten omdat ik niet al teveel spoilers wil verklappen.

‘Volgens mij zijn er twee soorten huwelijk,’ zei Ethel peinzend. ‘Het ene is een aangenaam partnerschap, waarbij twee mensen dezelfde hoopvolle verwachtingen en angsten delen, als een team hun kinderen opvoeden en elkaar troost en hulp geven…’
‘Het andere is vol wilde hartstocht, gekte, blijdschap en seks, mogelijk met iemand die totaal ongeschikt is als partner, misschien iemand die je niet bewondert of niet eens echt mag.’ Ethel vertelde nu haar de onversneden waarheid. ‘Ik heb geluk gehad, ik heb ze allebei meegemaakt. En dit is mijn advies aan jou: als jij de kans krijgt op die hartstochtelijke variant, grijp hem dan met beide handen aan en de pot op met de gevolgen.’

Ook ik heb beide gekend en beide zijn afgelopen maar ik heb van allebei geen spijt. Alleen jammer dat de laatste niet dacht: ‘de pot op met de gevolgen’. Als ik er nu over terug denk, is het beter zo en heb ik vrede genomen met hoe het gelopen is.

Welk soort liefde zouden jullie verkiezen?

 

12 gedachten over “Zin in boeken #1: mijn ervaring met de liefde

 1. Mel

  Wij hebben het eerste huwelijk en dat is ook wat een huwelijk is in mijn ogen. Grote hoogtes brengen ook grote laagtes met zich mee. Geef mij maar iets stabiel waar ik altijd op kan rekenen.

  Liked by 1 persoon

 2. zwartraafje

  Ik ben sinds zes jaar getrouwd met mijn eerste vriend met wie ik ondertussen 17 jaar samen ben. Natuurlijk is er wel eens een ergernis maar eigenlijk vullen we elkaar mooi aan. Ik vind het vooral ontzettend fijn dat ik bij hem mezelf kan zijn. Zowel de goede als de slechte dagen.

  Liked by 1 persoon

 3. Evi

  Die laatste vorm heb ik gekend en intens beleefd maar er nadien ook gigantisch veel hartzeer van gehad. De eerste vorm die ken ik nu met mijn lief en alhoewel het soms wat voorspelbaarder is allemaal lijkt het me wel de vorm te zijn die op lange termijn het meest haalbaar is. Wij houden het in ieder geval al heel wat jaren vol 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Zin in boeken #2: windhonden (37/40) | Loesje Zaakjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s