Gelezen in januari – Verbeelding Bookchallenge 2017

Ja hoor, we doen weer mee met de Verbeelding Bookchallenge van Kathleen. Vaak krijg ik de reactie dat mensen niet mee doen aan zo’n challenges omdat ze alleen willen lezen wat ze graag lezen. Ik geef toe dat ik even getwijfeld heb om mee te doen maar uiteindelijk lees ik binnen de challenge meestal boeken die ik ook écht wil lezen. En die probeer ik dan gewoon in te passen in het schema. Hier en daar zit er een boek tussen die ik met tegenzin toch uitgelezen heb.

Hieronder kunnen jullie de boeken zien die ik in januari uitgelezen heb. En daaronder de challenge met de invulling. Ik kon bepaalde punten al combineren maar ik laat ze nog even open. Ik ga proberen (met de nadruk op proberen) om per puntje een ander boek te lezen.

De man die werk vond – Herman Brusselmans

img_1412-1

Louis Tinner is eenzaam. Angstig beweegt hij zich door de bibliotheek waar hij werkt. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goede boeken lezen en kijkt uit naar de komst van het koffiemeisje. Hij hoopt op boeiende gesprekken met literatuurkenners en wil ooit eens Brussel bewonderen, badend in zonneschijn. Maar het regent. De bibliothecaris doet niets. Hij is bang, en terecht.
Een boek dat ik graag gelezen heb. Ik hou van Vlaamse schrijvers. Sinds vorige zomer heb ik Brusselmans ontdekt en ik lees hem graag. Ik hou enorm van zijn humor, ik heb dan ook meerdere keren luidop moeten lachen. Het boekje las heel vlot. Dit was het 3de boek dat ik van hem las en ik ga er zeker nog lezen.
Dit boek laat ik meetellen voor puntje 15: een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban – JK Rowling
img_1441
Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie bij zijn gemene oom en tante doorbrengen. Door een magisch ongeluk komt hij ‘s avonds laat op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt. Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.
Hoogstaande literatuur is het niet maar je wordt wel meegesleept in het verhaal. Ik vind het leuke verstand-op-nul boeken. Het zijn en blijven natuurlijk boeken geschreven voor kinderen/tieners. Op zich mag er hier en daar eens een sprookje tussen zitten.
Dit boek laat ik meetellen voor puntje 26: een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
Wat voorafging – Diane Broeckhoven
img_1511
Berthe Moreels (1919-2014) wilde eigenlijk geen kinderen. Haar huwelijk met Jan Broeckhoven bracht evenwel een verbintenis van meer dan zestig jaar, twee dochters en een zoon met zich. Kind nummer één, een dochter, was bijzonder omdat het haar tot moeder maakte. Kind nummer drie, eerste en enige zoon, was haar afgod. Daar tussenin zat kind nummer twee, alweer een dochter en de nagel aan haar doodskist. Diane, de middelste, geboren op de verjaardag van haar vader, bleek een overgevoelig kind met andere noden dan haar grote zus en kleine broer die gezeglijk in het gareel liepen. Ze werkte vanaf het prille begin op moeders zenuwen en kreeg een hele reeks bijnamen, met Mater Dolorosa als een van de opmerkelijkste. 
Een zeer herkenbaar en aangrijpend boek. Diane Broeckhoven is een gevoelig kind met angsten. Zo was en ben ik ook. Er stond zelfs iets heel typerends in: ‘voor het minste geringste is ze over haar toeren en huilt ze’ Jup! That’s me 🙂 Ik heb bij het boek zowel gelachen als gehuild. Een aanrader!
Puntje 19: een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen. (het gaat niet alleen over haar moeder, maar ook over haar grootmoeder en ook haar kinderen komen aan bod)

07-bookchallenge

  1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
  2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)
  3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
  4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
  5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
  6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. 😉 )
  7. Een boek gepubliceerd in 2017
  8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
  9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
  10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
  11. Een boek met een kleur in de titel
  12. Een boek met een nummer in de titel
  13. Een boek met een illustratie op de cover
  14. Een non-fictie boek
  15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen: De man die werk vond – Herman Brusselmans
  16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
  17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
  18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
  19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen: wat vooraf ging – Diane Broeckhoven
  20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
  21. Een boek dat je al een keertje las
  22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt
  23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
  24. Een boek uit de bibliotheek
  25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
  26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme): Harry Potter en de gevange van Azkaban – JK Rowling
  27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
  28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
  29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
  30. Een eerste deel in een reeks

21 gedachten over “Gelezen in januari – Verbeelding Bookchallenge 2017

  1. Lize

    Ik probeer deze challenge inderdaad ook te combineren met boeken die ik graag lees. Met de challenge van 2016 ben ik maar halfweg geraakt dus ben nu wel aan het twijfelen of ik eerst die zou afwerken of beide challenges tegelijk?
    Harry Potter is wel een goede tip voor puntje 26.

    Geliked door 1 persoon

  2. Heidi

    Oh, die van Diane Broeckhoven! Prachtig hé! Ik streepte ook puntje 19 af met dat boek.
    Wat de Harry Potters in het Engels betreft: doen. Het is echt haalbaar, alleen de namen zorgen in het begin misschien voor wat moeilijkheden.

    Geliked door 1 persoon

    1. loesjezaakjes Berichtauteur

      Oef! Ik twijfelde al of ik het boek mocht gebruiken voor 19 omdat haar grootouders en kinderen niet zoveel aan bod komen.
      Ik vind de namen mooier in het Engels, in het Nederlands zijn die vertalingen een beetje stroef.

      Like

  3. Le petit requin

    Dat boek van Brusselmans klinkt goed; misschien een goede keuze om eindelijk eens iets van hem te lezen 🙂 Dat boek van Diane Broeckhoven staat al op mijn leeslijstje: ik ben fan van wat ik al van haar gelezen heb en dit lijkt mij ook heel erg de moeite!
    En je bent niet de enige die twijfelt om de Harry Potters misschien toch eens in het Engels te lezen 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. Denise

    Toevallig zit ik weer in de leesflow, maar in januari helemaal niks uitgelezen. Voor februari zit ik aan mijn tweede boek nu. Ben nu wel heel benieuwd naar de boeken van Brusselmans! Had nog nooit eerder van hem gehoord.

    Like

Plaats een reactie