De 17de dag zit er al bijna op, ik heb niet elke dag vegan gegeten. Voor degene die het verschil niet weten tussen een vegetariër en een veganist, veganisme gaat nog een stapje verder. Vegetariërs eten geen dode dieren, dus ook geen vissen! Veganisten eten geen dieren maar ook niks dat van een dier afkomstig is. Dus geen melk, eieren, kaas, honing, room,… Wat eet je dan nog wel? Wel dan eet je, noten, zaden, groenten, fruit, peulvruchten, granen,…
Thuis eet ik eigenlijk altijd veganistisch om de meest eenvoudige reden, ik vind het veel lekkerder. Ik lust geen melk en geen kaas en van eieren ben ik ook niet zo’n grote fan. Ik eet het, maar ik zal er niet bewust voor kiezen. Waarom ben ik er dan toch niet in geslaagd vegan te eten gedurende de eerste 17 dagen. Wel, op zaterdag ga ik met mijn mama frietjes eten, ik bestel zoals altijd een kaaskroket en friet met mayonaise. Toen ik aan het eten was, viel mijn euro! Lap, ik ben al aan het zeuren. De volgende keer zijn het dus droge frieten met niks.
De volgende keer dat ik er niet in slaagde, was op mijn verjaardag. *bloos* Op donderdag trakteerde ik op het werk met gebakjes. Elk jaar neem ik me voor om vegan gebak te halen, maar mijn verjaardag is er altijd sneller dan verwacht. Dus kocht ik taart bij de bakker. En kocht ik wat suikervrij gebak in de biowinkel. Maar het suikervrij gebak was niet vegan. Dus at ik een suikervrij gebakje. Op mijn verjaardag zelf ging ik pizza eten met mijn moeder en daar at ik wel kaas op de pizza. Omdat het een écht Italiaans restaurant was, wist ik niet goed of de ober me wel goed zou verstaan dus durfde ik niet vragen om de pizza zonder kaas te maken. Waar kon ik ook al weer een assertiviteitscursus volgen?
Wat eet ik dan zoal?
ONTBIJT: havermout met soja-yoghurt (die van Albert Heijn bevat geen suiker of andere zoetstoffen), soms doe ik er wat fruit bij, soms wat cacaonibs of gebroken lijnzaad.
LUNCH: spelt-zuurdesembrood met als broodbeleg Streich (Jawohl, een plantaardig smeersel op basis van zonnebloempitten, zowat het enige vegetarische beleg dat ik lust. De rest vind ik vaak nogal een droge boel), hierbij eet ik meestal een slaatje met avocado en een wintergroente
AVONDMAAL: vaak eet ik stoofpotjes of rijst- of pastaschotel. Gisteren at ik rijstschotel met tempeh, chinese kool en champignons. Deze week was het eens quinoa met spruitjes, boontjes, chinese kool, aardpeer,…
Je kan toch ook frietjes met ketchup eten? 🙂
Of naar De Frietketel, daar hebben ze vegan tartaar.
Ohjee, nu heb ik weer zin in FK-friet!
LikeGeliked door 1 persoon
Maar in ketchup zit nog meer suiker dan in mayonaise, idem voor Pickles 😦
LikeLike
Oja, dat is juist ook 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Op je verjaardag hoef je ook niet zo streng te zijn, he. Alle beetjes helpen en niemand is perfect. Sowieso goed bezig jij!
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt 🙂
LikeLike
Nou ik vind dat je sowieso mega goed bezig bent! Is best lastig lijkt me. Dus die paar keer… 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hihi, ik vind het wel grappig dat je geen kaas lust, maar wel kaaskroketten. Nu, kaaskroketten zijn ook wel heel lekker natuurlijk (enige reden waarom ik af en toe nog zou twijfelen om een frituurketel te kopen).
En vegan én suikervrij gebak lijkt mij hoe dan ook moeilijk te vinden, niet? Vegan ok en suikervrij ok, maar de combi?
Alleszins goed bezig! Vegetarisch is hier geen probleem meer, maar zelfs deeltijds veganistisch eten / leven zie ik mij eerlijk gezegd nog niet snel doen, daarvoor eten we hier net iets te graag en vaak kaas en eitjes.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat maakt het voor mij makkelijker omdat ik er niet zo gek op ben. Sommige kaas-dingen eet ik wel, maar ik zal er alleen voor kiezen als ik niet anders kan. En in meeste frituren is dat de enige optie. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik was als kind ook geen grote fan van eieren en de meeste melkproducten, maar ben ze toen ik vegetariër werd meer gaan eten omdat ik toen dacht dat het zo gemakkelijker zou zijn geen voedingstekorten te krijgen. En kaas vind ik wel lekker in warme bereidingen maar koud veel minder. Ondertussen eet ik zoals jij thuis veganistisch (dat kost me niet zo veel moeite) maar buitenshuis vegetarisch.
LikeGeliked door 1 persoon
Na die 40 dagen ga ik het ook zo aanpakken, een when-at-home-vegan 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Zo doe ik het ook! Thuis vegan, op verplaatsing flexitariër. Vind ik leuk omdat ik nooit onbeleefd moet zijn, en ik denk (hoop) dat zo’n levensstijl anderen ook meer inspireert dan een streng veganistisch dieet (dat voor de meeste omnivoren véél te ver gaat). Keigoed bezig!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat goed dat je ook eerlijk toegeeft dat je je er niet altijd aan houdt. Ik denk dat het voor anderen een opluchting moet zijn om te lezen dat het niet altijd zo perfect is als dat het soms lijkt. Verder vind ik het heel cool dat je meedoet aan de challenge en ben benieuwd wat je er na 40 dagen over gaat vertellen, over hoe je het het ervaren hebt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het sociale aspect het moeilijkste, ook als je snel iets wil gaan afhalen, is dat niet zo evident. De enige reden waarom ik geen vegan ben. Ook in combinatie met geen suiker anders zou ik makkelijk ketchup kunnen eten…
LikeLike
Ik snap echt wat je bedoelt. Dat is voor mij ook de voornaamste reden om niet over te stappen op vegan. Ik ben nu 4 à 5 keer per week vegan en ook daar ben ik best trots op 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Nog bedankt voor de vermelding van de suikervrije sojayoghurt bij Albert Heijn! Ik vergeet altijd om in de biowinkel op zoek te gaan naar suikervrije sojayoghurt en at tot nu toe altijd die van alpro, maar daar zit dus wel suiker in. Gisteren nog eens bij Albert Heijn gaan winkelen en toen dacht ik aan dit bericht :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Oh wat leuk dat ik je een tip kon meegeven 🙂
LikeLike
Hoi Loesje, heerlijk toch vegetarisch eten? Wij vinden het echt heerlijk. 🤗👍🏻👏🏻leuke artikel en blijf ons inspireren meid!
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de lieve reactie 🙂 ik hou ook van vegetarisch eten
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, echt hé🤗er zijn verschillende variaties mogelijk met groente, fruit, nootjes, sla en heerlijk smoothies.
LikeGeliked door 1 persoon