Ik ben GEEN hondenmens

In tegenstelling tot wat velen denken ben ik geen hondenmens maar een kattenmens. Waarom heb ik dan toch 3 honden?

Wel eerst had ik vijf katten, ik vond dat heel tof die ronkende wezentjes. Maar toch miste ik iets… namelijk dat ik ze nergens kon meenemen. In theorie kun je ze wel meenemen maar daar zouden de katten niet zo gelukkig mee zijn.

Ik weet niet meer waar ik de windhond heb leren kennen. Maar toen ik er over begon te lezen, dacht ik: ‘ja! dat is mijn ras!’. Toen Mati een kruising met een podenco bleek te zijn, begon ik mij te verdiepen in informatie over de podenco. En wat bleek? De podenco lijkt nΓ³g meer op een kat qua gedrag dan een galgo of greyhound.

Er zijn weinig hondenrassen waar ik Γ©cht verliefd op ben. Ik zie heel veel honden graag maar er zijn weinig rassen die ik zelf graag wil. Dus ik ben een podenco-mens πŸ™‚

In wat lijkt een podenco op een kat? Wel, ze hebben absoluut geen will-to-please. Ze hebben een will-to-do-what-they-want-to-do. En dat vind ik nou net zo leuk aan hen. Ze zijn ook zeer koppig en doen alleen iets als ze er het nut van inzien. Zo moest Mati op de hondenschool 3 maal gaan liggen. De eerste keer ging ze mooi liggen, de tweede keer ging ze liggen en stond onmiddellijk weer recht. De derde keer stond ze me aan te kijken… ‘Ga zelf liggen, jong, ik heb al gelegen’.

Ze houden ook van jagen en kunnen op de loer liggen voor hun prooi net als een kat. De manier waarop Tiqi naar een muisje in het gras springt, is precies als een kat. Zo waren we eens aan het wandelen, Tiqi was aangelijnd, hij springt en had een muisje vast… Gelukkig was hij geschrokken van het muisje dat hij ze weer losliet. Het jachtinstinct is zo groot dat ze moeilijk kunnen loslopen. Konijn of vogel geroken en ze zijn riebedebie tot wanneer zij zin hebben om terug te komen.

Ze kunnen enorm hoog springen vanuit stilstand. Zo zag ik Mati eens 2 meter hoog springen. Ze springen ook overal op. Zo had ik eens een podenco in de opvang, die kwam binnen en stond met haar vier poten op het aanrecht van de keuken.

Podenco’s houden ook van zachte en warme plekjes. Tiqi en vooral Nyrah liggen graag onder een dekentje of in een slaapzakje. Zelfs bij 30 graden vraagt Nyrah om in haar slaapzakje te slapen. Ze liggen ook net als katten graag hoog waardoor ze heel graag in de zetel liggen. Ze zeggen niet voor niks couchpotatoes tegen windhonden.

Bovendien zijn het clowns die de gekste toeren uithalen, je moet dus gevoel hebben voor humor. Ze kunnen zich ook uren schoonlikken en wassen.

Maar ik krijg ook vaak het compliment dat mijn honden wel goed luisteren. Ik heb er dan ook veel tijd en energie ingestoken en bovendien ging ik naar een zeer goeie hondenschool. Omdat ik veel doe voor mijn honden, heb ik dan ook een sterke band met hen waardoor ze ook weer beter gaan luisteren.

19 gedachten over “Ik ben GEEN hondenmens

 1. Sabine

  Dat is eigenlijk best bijzonder, dat je als kattenmens toch voor de honden kiest en er zo gek op kan zijn! Ikzelf ben altijd een beetje bang voor honden, maar katten wil ik ook niet in huis haha. Een hond die vanaf stilstand 2 meter hoog kan springen lijkt me wel bijzonder om te zien trouwens…

  Geliked door 1 persoon

 2. greet

  Ik ben ook iets meer kattenmens dan hondenmens. Door de allergie van mijn man hebben we geen katten meer maar wel een hond (golden retriever). Soms is die will-to-please ook wel gewoon handig, bijvoorbeeld als er naar de dierenarts moet worden gegaan. Onze hond deed het trouwens op de hondenschool ook alleen maar goed zolang hij koekjes kreeg als beloning, een beetje opportunisme is hem dus ook niet vreemd :-). Verder moest ik lachen met de uitspraak ‘En toch wil ik geen katten meer. Voor het haar dat ze verliezen..’, ik ben altijd fan geweest van langharige honden, maar het haar dat dat beest verliest.. echt niet normaal.

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Ik ben ook allergisch maar ik heb geen last πŸ™‚ maar ook voor de kattenbak en kat weet niet wat ze wil, 100 keer die deur opendoen πŸ˜€ maar ze zijn wel grappig. Misschien ooit een naaktkat, al schijnt dat die een soort talg afgeven.

   Like

   1. greet

    Mijn man wordt kortademig in de buurt van katten, hij heeft een paar jaar medicatie genomen zodat ik de katten die ik had kon houden, maar het is uiteraard beter zonder. En een naaktkat spreekt me niet zo aan. Wat ik het meeste mis is zo’n tevreden spinnend poesje op schoot, dat vind ik zo zalig.

    Geliked door 1 persoon

 3. Lien

  Ja, heel raar vind ik het : jij ooit zo een Uber kattenmens en nu niet meer vanwege haarverlies en kattenbak? Ik ben ook allergisch maar heb 3 poezels. Ik neem pilletjes en daar kan ik mee leven. 1 poes slaapt ook bij mij. Ja die haren, maar ach, als het dat maar is πŸ˜‰ Met een hond moet je buiten hΓ©, door weer en wind, een poes is toch oh zo makkelijk!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. loesjezaakjes Berichtauteur

   Onder andere die redenen πŸ™‚ ook dat ze niet goed weten wat willen, binnen, buiten, boven, beneden,… 20x rechtstaan om deur open te doen πŸ˜€ gaan wandelen is ook gezond πŸ™‚ ik ben allergisch aan honden en/of katten

   Like

 4. Le petit requin

  Hihi, grappig! Ondanks dat het qua uiterlijk een heel ander type hond is, herken ik er wel wat in van onze hond vroeger. Beagles zijn namelijk ook wel vrij koppige, hebben dat jachtinstinct ook wel: als we ermee gingen wandelen, hief hij zijn kop geen 2sec op en als we het hekje rond het huis lieten openstaan, was hij sowieso ribbedebie, zijn neus achterna πŸ™‚ Dat hoog springen, dat deed hij dan weer helemaal niet natuurlijk πŸ˜‰

  Mijn vriend is meer een kattenmens; ik meer een hondenmens (al is dat misschien ook wel omdat we allebei als kind respectievelijk enkel katten en enkel een hond gehad hebben). Nu ja, we zijn te vaak van huis en wonen te klein (op zijn minst voor een hond) om zelfs nog maar te overwegen een huisdier te nemen.

  Like

 5. Pingback: Mijn 7 meest gelezen blogpost (achter de schermen Najaarsblogboost) | Loesje Zaakjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s