1 Februari: Wereld-galgo-dag

Vandaag is het blijkbaar Día del Galgo, ofte wereld-galgo-dag. Voor degene die niet weten wat een galgo is, een galgo is een Spaanse windhond. De meeste kennen het dierenleed van de galgo’s wel, vermoed ik. Er zijn tal van organisaties die zich inzetten om deze dieren op te vangen en een betere toekomst te bieden. En de problematiek van de Spaanse windhonden wordt geregeld eens vernoemd in de media.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden een galgo (mix podenco) geadopteerd, Mati was 1,5 jaar toen ze haar gevonden hebben. Ze was helemaal alleen aan het ronddolen,  en toen werd ze tijdelijk in een opvanggezin in België geplaatst en werd na een paar maanden geadopteerd. In haar eerste adoptiegezin werd ze echter verwaarloosd en was ze ondervoed. Niet alleen in Spanje is er dierenleed. Ze was 4 jaar toen ze bij ons terechtkwam en in juli wordt ze al 9 jaar. Mati is een hele lieve hond maar wel eentje met een handleiding 🙂

Ons Mati'ke

Ons Mati’ke

Galgo’s zijn zeer lieve honden, heel aanhankelijk. Ze zijn gevoelig van aard. Als je een hond uit Spanje adopteert, moet je er wel rekening mee houden dat die honden een (slecht) verleden kunnen hebben. Ze zijn daardoor vaak angstig en ze kennen het leven in huis niet, maar ze weten wel dat ze de zetel verkiezen om in te slapen. Het zijn echte coachpotatoes en zeer rustig in huis als je hen voorziet van een dagelijkse wandeling.

Op de Canarische eilanden komen er geen Galgo’s voor. Op deze site kun je meer lezen over ‘el día del galgo‘ Het is niet voor gevoelige zieltjes, toen ik het verhaal aan het lezen was, kwamen de traantjes naar boven.

Wil je zelf een galgo adopteren dan kun je dat onder andere doen via Galgo Aid Europe. Er is echter wel een adoptieprocedure maar dat kan ik alleen maar toejuichen, want er zijn toch wel een aantal voorwaarden om zo’n hondje te adopteren en het is belangrijk dat ze in een betere situatie terechtkomen dan voorheen. Op de site kun je de adoptieprocedure lezen van Galgo Aid.

5 gedachten over “1 Februari: Wereld-galgo-dag

  1. Josie

    Er zijn ondertussen tal van organisaties, gelukkig zijn ze niet allemaal streng of wij hadden onze hondjes nooit meegekregen als voltijds werkende mensen zonder tuin 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s